Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jajeczniki wspaniałe

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Kuchnia polsko-francuska, Antoni Teslar


Nowoczesna interpretacja receptury autorstwa
Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Składniki:

25 g drożdży
300 ml mleka
250 g mąki
6 jajek
6 żółtek
160 g cukru
150 g klarowanego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże zalać mlekiem i wymieszać z mąką. Przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Jaja i żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Ubitą masę dodać do ciasta, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodawać mąki, tak by ciasto było gęste. Dolać masło klarowane i dobrze wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i cykatę. Na stolnicy wyrobić dowolnej wielkości jajowniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.