Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bigosek z ryb jakich chcesz

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Compendium Ferculorum, Stanisław Czerniecki (1682 r.)

Rybę weźmij jaką chcesz, oczesz, upiecz pięknie, podrap, kości wyrzuć, limonią drobniusieńko usiekaj i w talarki wkraj, oliwek nawyłupuj, wlej oliwy, wina, octu, cukru, pieprzu, cynamonu. Przywarz, a daj, a możesz i na zimno dać, nie przywarzając.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

1 kg miętusa
Kapary
Limonka
Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Miętusa marynujemy w soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy garść kaparów. Pieczemy około 15 min w temp. 180°C. Następnie oddzielamy mięso od skóry i ości dzieląc na drobne kawałki. Podajemy na gąszczu z fig.