Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Polskie skarby kulinarne

Historyczny Stół Kulinarny – nowa inicjatywa na kulinarnej mapie Polski

historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny

MAKRO Polska zainaugurowało nową inicjatywę na kulinarnej mapie Polski. Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Pierwsze spotkanie w ramach tej inicjatywy odbyło się w zakopiańskiej Rezydencji Gubałówka. To właśnie tam czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Podhala Agnieszki Kuś, historyczki i pasjonatki polskiej spuścizny kulinarnej. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane. Kolejne wydarzenia w ramach Historycznego Stołu Kulinarnego odbędą się w Warszawie, Krakowie i Trójmieście.

historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny
historyczny stół kulinarny

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” już w sprzedaży

MAKRO Polska przygotowała drugie wydanie książki „Sto receptur na sto lat niepodległości”. Publikacja zawiera historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka dostępna jest w halach MAKRO. Część dochodu z jej sprzedaży zostanie przeznaczona na cel charytatywny.

 

Sto receptur na sto lat niepodległości

 

 

Pierwsze wydanie książki zostało bezpłatnie przekazane do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Teraz książka może trafić w ręce wszystkich zainteresowanych. Publikacja od 14 grudnia dostępna jest w sprzedaży we wszystkich halach MAKRO. Sieć przekaże 25% dochodu ze sprzedaży na cel charytatywny. Środki pieniężne pokryją część kosztów leczenia żony jednego z ambasadorów programu Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” jest częścią edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne — Kulinarne Zjednoczenie Polski. Publikacja składa się z historycznych receptur i ich nowoczesnych interpretacji opracowanych przez współczesnych szefów kuchni. Książka, wzbogacona o komentarze profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, stanowi źródło rzetelnej wiedzy i inspiracji zarówno dla pasjonatów historii, jak i gastronomii.

Polskie Skarby Kulinarne

Kuchnia polska kształtowała się przez wieki, czerpiąc z różnych kultur. Jednak nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane.
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu to zmienić i odkryć na nowo skarbiec kuchni polskiej.

Zachęcamy współczesnych szefów kuchni i restauratorów do inspirowania się technikami i recepturami dawnych kuchmistrzów. Zagłębiamy się w karty historii, by odnaleźć autentyczną definicję polskiej kuchni tradycyjnej oraz przetłumaczyć ją na język współczesnej gastronomii. W tym celu wspólnie z ekspertami – zarówno praktykami, jak i teoretykami – prowadzimy interdyscyplinarny dialog i tworzymy forum wymiany doświadczeń.

Misją programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizujemy ją poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą grono ekspertów, którego liderem jest Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Mecenasem programu Polskie Skarby Kulinarne jest sieć hurtowni MAKRO Polska.

Polskie Skarby Kulinarne

"Niektóre smaki są tak stare, że aż nowe!

Maciej Nowicki 

Szef Kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowe


Miłośnicy kuchni szukają w gastronomii czegoś więcej niż samego jedzenia. Kuchnia to nie tylko produkty oraz techniki i powstałe z ich połączenia potrawy, to także tworzona przez jedzenie opowieść: o przyrodzie, smaku, historii i o nas samych…

Co dzisiaj jest tak naprawdę kuchnią polską? Co nas wyróżnia od innych, co sprawia, że jedzenie, kuchnia, i smak stają się nasze? Podczas spotkania rady programowej naszego projektu na wyścigi wymienialiśmy dziesiątki potraw, które powszechnie za takie się uznaje oraz zastanawialiśmy się czy są one tylko i wyłącznie polskie.
Same potrawy są zresztą często bardziej regionalne niż narodowe, a dania
np. z Górnego Śląska są bliższe kuchni niemieckiej lub czeskiej niż np. podlaskiej, która
przypomina nam z kolei kuchnię białoruską i litewską…
Nie wskazując na jakieś konkretne dania, z których większość ma powikłaną i często międzynarodową historię, możemy jednak podać najważniejsze, wyróżniające cechy kuchni polskiej.
A więc jej związek z przyrodą, w szczególności lasem, dziczyzną i runem leśnym. Wyróżnia nas zamiłowanie do kiszonek i kwaśnego smaku, nie jest to przy tym echo chwilowej globalnej mody.
Nasi przodkowie przez wieki kisili co tylko się dało, a my nie możemy sobie wyobrazić kuchni polskiej bez kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, żuru czy zakwasu żytniego…
Cenimy też posmak wędzenia i aromat dymu, którego szukamy nie tylko w kiełbasie, szynce czy półgęsku, ale także w rybach, serze czy suszonych śliwkach i smażonych na otwartym ogniu powidłach.
Choć kuchni polskiej nie potrafimy zdefiniować w kilku zdaniach, to jednak na ogół dość dobrze odczuwamy, czym ona jest.
Rozpoznajemy ją na poziomie emocji, tęsknot i własnej, rodzinnej pamięci smaku.
Ciągle jednak dyskutujemy nad tym czym jest PRAWDZIWA kuchnia polska, czy jakaś potrawa jest NAPRAWDĘ polska.
Może ta dyskusja, zainteresowanie i przywiązanie do czegoś własnego i autentycznego w kuchni są ważniejsze niż sama definicja?

Polskie Skarby Kulinarne
Polskie Skarby Kulinarne
Polskie Skarby Kulinarne
Polskie Skarby Kulinarne

Chcielibyśmy przedstawić szefom kuchni i restauratorom propozycję nowego kanonu kuchni polskiej.Wiele jej wartości i specyficznych cech to elementy naszego dziedzictwa. Pamiętając o wartościach związanych z ekologią, zdrowiem, lokalnością i sezonowością chcielibyśmy zaproponować kanon odwołujący się do tych cech oraz do zapomnianej tradycji i historii.

Nasz „kanon” jest propozycją raczej opowieści o kuchni niż jedynym uniwersalnym wzorcem. Chcemy by ten przykład rozszerzył naszą wyobraźnię, pomógł dopasować ofertę gastronomiczną do różnych historycznych miejsc, regionów i ich specyfiki.

Polskie Skarby Kulinarne

Poznaj historyczne przepisy kuchni polskiej

Polskie Skarby Kulinarne
Polskie Skarby Kulinarne
Polskie Skarby Kulinarne