Jak wprowadzić zrównoważony rozwój do swojej restauracji?

Stawiamy sobie za cel pomaganie naszym klientom biznesowym w prowadzeniu działalności w sposób rentowny, a przy tym z pozytywnym wpływem na społeczność i środowisko. 

Zrównoważona restauracja MAKRO
Porady i wskazówki

Osiągaj sukces, czyniąc dobrze

Tak powiedział kiedyś Benjamin Franklin – i to inspiruje nas do poddawania Ci pomysłów na przemianę Twojej firmy. 

Twoje menu 

Świadomymi wyborami zdobędziesz sympatię klientów i poparcie pracowników. Starannie dobierając wykorzystywane produkty, możesz wywrzeć pozytywny wpływ na środowisko, a także na zdrowie swoich klientów. Możesz w większym stopniu zaopatrywać się w regionalne i bardziej ekologiczne produkty, a przy tym stosować mniej cukru i soli. 

Dlaczego warto oferować zrównoważone menu? 

  • Docenią to Twoi klienci: oprócz rosnącej liczby dojrzałych konsumentów, również młodsze pokolenie przywiązuje wagę do dbania o środowisko i sposobu traktowania ludzi, przez co przyczyniają się do silnych trendów w zakresie ekologicznych produktów i usług. Stawiając na zrównoważony rozwój, zbudujesz pozytywny wizerunek wśród klientów i stworzysz okazje do zdobycia nowych. 
  • Wyróżnisz się na tle konkurencji dzięki wartości dodanej.
  • Będziesz mieć pozytywny wpływ na swoich obecnych i potencjalnych pracowników.
Odkryj świadome produkty

Odpowiedzialne pozyskiwanie produktów 

Twój interes opiera się na żywności i dobra żywność jest w Twoim interesie.

Bezpieczeństwo żywności jest coraz bardziej zagrożone przez zmiany klimatyczne, a nasze doświadczenia związane z lockdownem w czasie pandemii COVID 19 unaoczniły słabości niektórych łańcuchów dostaw.

Możesz zwiększyć swoją odporność na wahania oraz odporność systemu żywnościowego wokół siebie, pozyskując produkty wytwarzane w zrównoważony sposób. 



Odkryj lokalne produkty

Redukcja odpadów plastikowych 

Produkty i opakowania z tworzyw sztucznych odgrywają w gastronomii ważną rolę w utrzymaniu higieny, ponieważ zabezpieczają żywność i przedłużają okres przydatności do spożycia.

Artykuły jednorazowego użytku były do tej pory niemal nieodzowne w tym sektorze, a są one przecież w większości wykonane z tworzywa sztucznego. Jednak zarówno produkcja, jak i utylizacja plastiku i plastikowych produktów jednorazowego użytku zużywa zasobyi negatywnie wpływa na środowisko.

Dlatego rezygnacja z niepotrzebnego plastiku ma wiele zalet między innymi dla firm z branży gastronomicznej. Oprócz oszczędności na opłatach za wywóz odpadów i innych kosztach, zrównoważone działania wpływają pozytywnie na Twój wizerunek, co z kolei zapewnia Ci nowych klientów i zwiększa Twój sukces ekonomiczny! 


Plastik i opakowania

Bezpieczna żywność 

Nie ma dnia bez zachorowań spowodowanych spożyciem żywności. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że prawie co dziesiąta osoba choruje z powodu żywności przetworzonej lub przygotowanej przez innych. Chodzi tu o choroby przenoszone drogą pokarmową, wywoływane przez niebezpieczne mikroorganizmy lub toksyczne chemikalia. Większości tego typu chorób można zapobiec poprzez odpowiednie postępowanie z produktami spożywczymi. Zachęcamy między innymi do stosowania ekologicznych środków czystości, które chronią Twoich gości i środowisko.

Zanieczyszczona żywność to żywność zmarnowana. Podstawą prowadzenia zrównoważonej firmy jest efektywne gospodarowanie zasobami, minimalizowanie odpadów i motywowanie ludzi do produktywnej pracy. Tam, gdzie stosowany jest dobry system zarządzania przygotowywaniem bezpiecznej żywności, powiązane z nim procesy są bardziej wydajne i restauracja lepiej zarządza swoimi zasobami i odpadami. To z kolei może wpłynąć na jej ogólną efektywność. 

Jakość i bezpieczeństwo
Więcej inspiracji - produkty MAKRO Bio 
Więcej inspiracji - produkty wegetariańskie MAKRO 
Więcej usług
Łatwiej, szybciej, lepiej
Dowiedz się więcej o naszej ofercie usług. Twój sukces to nasz biznes. 
Usługi MAKRO