Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Nowe standardy pakowania mięsa drobiowego MAKRO

cta-940-200

Jakie produkty podlegają standaryzacji?


Standaryzacją zostały objęte następujące grupy drobiowe:


  • kurczak schłodzony i elementy z kurczaka pakowane w VACUUM, KARTON i TACKA
  • indyk schłodzony i elementy z indyka pakowane w VACUUM i TACKA 
  • kaczka schłodzona i elementy z kaczki pakowane w VACUUM i TACKA

Dlaczego postanowiliśmy wprowadzić standaryzację asortymentu?


Głównym celem ujednolicenia produktów drobiowych w Makro jest stworzenie czytelności informacji na półkach, gdyż:


  • Każdy kurczak i elementy z kurczaka mają żółte tacki i etykiety z żółtymi akcentami.
  • Każdy indyk i elementy z indyka znajdują się na białych tackach oraz posiadają etykiety z różowymi akcentami.
  • Każda kaczka i elementy z kaczki znajdują się na czarnych tackach i etykiety z pomarańczowymi akcentami.

Opakowania KARTON I VACUUM również posiadają Neutralne etykiety, a odpowiednie kolory dopasowane są do asortymentu.

cta-02-940-297

Jakie korzyści wynikają ze zmiany opakowań i etykiet?

  • Poprzez wybrane i dopasowane do rodzaju asortymentu kolory tacek i etykiet, półka staje się bardziej czytelna, a Klient łatwo odnajduje poszukiwany asortyment drobiowy
  • Jasne i czytelne informacje, umieszczone na etykiecie, takie same od wszystkich dostawców
  • Mimo ujednolicenia, etykiety posiadają nazwę producenta
  • Ujednoliceniu zostały poddane również gramatury na elementy z kurczaka i indyka: - tacka, opak. ok. 1,2 kg - vacuum, opak. ok. 2,5 kg - karton, tuszka z kurczaka, opak. ok. 6 kg (4 sztuki) - karton, filet i ćwiartka z kurczaka, opak. ok. 8 kg
  • Ujednolicone terminy przydatności do spożycia na elementy z kurczaka i indyka