Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kultowe Polskie Smaki

Kultowe Polskie Produkty

Reneta to „szara eminencja” o klasztornych korzeniach. Właśnie cystersom przypisuje się sprowadzenie tej odmiany do Polski, co datuje się na XVII wiek.
Z czasem jednak jabłko zyskało miano królewskiego owocu – gościło na wielu arystokratycznych stołach. Szczególnie królowa Maria Antonina upodobała sobie smak renety. Jabłko doceniono za charakterystyczny posmak oraz za delikatnie korzenną nutę. Szarą renetę – spośród pozostałych odmian jabłoni – wyróżnia ordzawiona skórka z chropowatym nalotem w kolorze popielatym. Wnętrze natomiast kryje twardy, średnio soczysty i winno-kwaskowaty miąższ, który doskonale nadaje się zarówno do szarlotek, jak i do innych ciast z jabłkiem w roli głównej.

Niegdyś popularna i dostępna na każdym jarmarku, obecnie stała się niemal rarytasem, który trudno odnaleźć w sklepach. Dlatego my zapraszamy do MAKRO! Tam znajdziecie tą odmianę i to w super cenie.

Smak dyni Bambino poznano w latach 70. XIX wieku, ponieważ od tamtych czasów jest uprawiana na polskim gruncie. Warzywo charakteryzuje się ciemnopomarańczową skórką, pod którą znajduje się marchewkowy miąższ. Owoce dyni Bambino osiągają masę od 8 do 15 kilogramów, a największe okazy liczą nawet 60 kilogramów. Soczysty miąższ dyni znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niego przygotować kremowe zupy, zapiekanki czy ciasta. Drogocenne pestki sprawdzają się natomiast zarówno jako zdrowa przekąska, jak i chrupiący dodatek do sałatek. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu i witaminy C miąższ stanowi też idealną bazę do przyrządzania wartościowych posiłków dla dzieci.

 

MAKRO OD LAT WSPÓŁPRACUJE Z LOKALNYMI DOSTAWCAMI

Z wieloma producentami współpracujemy od początku czyli od 25 lat.

Jednym z nich jest Grupa Sadco. To czołowy w regionie kujawskim i jeden z największych producentów jabłek w Polsce.

Jako uznany producent i dostawca jabłek deserowych, Grupa Sadco posiada najważniejsze branżowe certyfikaty, jak np. Global GAP (Good Agricultural Practice). Jednym z najważniejszych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowanie nawozów i środków ochrony roślin. Dzięki temu ogranicza się niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko i zapewnia dłuższe użytkowanie terenów rolniczych.

 

 

 

 


 

POZNAJ NASZE PRZEPISY 

 


kultowe polskie produkty do przepisów

 

SPRAWDŹ BIAŁO CZERWONE MENU KTÓRE MOŻESZ ZAPREZENTOWAĆ GOŚCIOM W SWOJEJ RESTAURACJI!