Pasztet wielkanocny

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
50dkg
Udziec z indyka
40dkg
Boczek surowy
25dkg
Pierś z kurczaka
40dkg
Kaczka
30dkg
Wątróbka drobiowa
2szt.
Marchew
1/2szt.
Seler
2szt.
Bułka czerstwa
5szt.
Ziele angielskie
2szt.
Liść laurowy
1szt.
Cebula
4szt.
Jaja
0,25ml
Śmietana 30%
1łyżeczka
Sól
1szt.
Gałka muszkatołowa
Pieprz czarny mielony
0,20ml
Żubrówka

CZas na gotowanie

Krok 1
Mięso oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą w takiej ilości, żeby było przykryte. 
Krok 2
Warzywa obieramy, myjemy dokładnie i dodajemy do mięsa.
Krok 3
Wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotujemy pod przykryciem do miękkości około godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy oczyszczoną wątróbkę z błon i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 4
Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmujemy z wywaru razem z warzywami. 
Krok 5
Do wywaru wkładamy bułki. Mięso mielimy maszynką na drobnych oczkach trzy razy.
Krok 6
Następnie mielimy warzywa i odciśnięte bułki. 
Krok 7
Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka.
Krok 8
Białka ubijamy na sztywną pianę. Również dodajemy ją do mięsa i dolewamy dwie szklanki wywaru śmietana. 
Krok 9
Jeżeli chcemy żeby pasztet był twardy i zbity dolewamy mniej wywaru. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję bardziej miękką, do smarowania dodajemy więcej wywaru.
Krok 10
Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżka. Doprawiamy pieprzem, solą, jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową. Następnie dodajemy wódkę żubrówkę.
Krok 11
Pasztet wykładamy do foremek aluminiowych, albo do foremek metalowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą.
Krok 12
Tak przygotowany pasztet pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Krok 13
Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Po ugotowaniu lub pieczeniu przechowujemy go w lodówce.