Hot dog z jagnięciną

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji2

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
300g
Jagnięcina mielona (Kofta)
100g
Mięso wołowe mielone (Kofta)
2ząbki
Czosnek MC (Kofta)
10listków
Mięta MC (Kofta)
5g
Kmin rzymski MC(Kofta)
5g
Kolendra mielona (Kofta)
3g
Papryka słodka MC (Kofta)
2g
Cynamon MC (Kofta)
Sól (Kofta)
Pieprz (Kofta)
500g
Kapusta kiszona MC (Bigos)
500g
Kapusta biała (Bigos)
30g
Koncentrat pomidorowy ARO (Bigos)
3listki
Liść laurowy MC (Bigos)
3ziarna
Ziele angielskie ARO (Bigos)
10g
Grzyby suszone MC (Bigos)
30g
Powidła śliwkowe ARO (Bigos)
50ml
Olej ARO (Bigos)
80g
Cebula MC (Bigos)
4ząbki
Czosnek MC (Bigos)
10g
Wędzona papryka MC (Bigos)
Sól (Bigos)
Pieprz (Bigos)
200g
Rydze MC (Sos rydzowy)
70g
Cebula MC (Sos rydzowy)
2ząbki
Czosnek MC (Sos rydzowy)
40g
Masło (Sos rydzowy)
50ml
Wino białe wytrawne (Sos rydzowy)
1gałązka
Rozmaryn MC (Sos rydzowy)
3g
Gałka muszkatołowa MC (Sos rydzowy)
Sól (Sos rydzowy)
Pieprz (Sos rydzowy)
40g
Żurawina suszona MC (Żurawina)
20g
Cukier brązowy MC (Żurawina)
20g
Ocet winny czerwony MC (Żurawina)
1gałązka
Tymianek  MC (Żurawina)
50ml
Wino czerwone pół słodkie (Żurawina)
20ml
Miód ARO (Żurawina)
Sól (Żurawina)
Pieprz (Żurawina)
40g
Oscypek - można zastąpić Roladą Ustrzycką MC (Hot-Dog)
1szt.
Bułka do panini (Hot-Dog)

CZas na gotowanie

Kofta:
Krok 1
Mięte siekamy.
Krok 2
Łączymy wszystkie składniki ze sobą  i wyrabiamy na jednolitą masę. 
Krok 3
Z gotowej masy formujemy, podłużne kotlety na kształt kiełbasy.
Krok 4
Grillujemy na rozgrzanej patelni z każdej strony po 4-5 min do uzyskania brązowego koloru. 
Bigos:
Krok 1
Cebule obieramy, kroimy w kostkę podsmażamy w garnku na oleju. 
Krok 2
Kapustę kiszoną odsączamy z wody, która zostawiamy. Następnie kapustę kiszoną siekamy i dorzucamy do cebuli. Dodajemy przyprawy, suszone grzyby, czosnek i zalewamy około 1 litra wody i gotujemy przez 1godz.
Krok 3
Międzyczasie siekamy biała kapustę.  
Krok 4
Kiedy kapusta kiszona zmięknie, dorzucamy biała kapustę. W razie konieczności uzupełniamy woda i gotujemy na małym ogniu przez kolejna godzinę.
Krok 5
Po tym czasie do kapusty dokładamy powidła śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Kosztujemy, jeśli bigos jest mało kwaśny, korzystamy z wody spod kiszonej kapusty.
Krok 6
Dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. 
Sos rydzowy:
Krok 1
Rydze rozmrażamy. Kroimy na większe kawałki.
Krok 2
Cebule i czosnek obieramy i siekamy na drobną kostkę. 
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z masłem, smażymy cebulę i czosnek. 
Krok 4
Kiedy cebula się zrumieni, dorzucamy pokrojone rydze i gałązkę rozmarynu smażymy przez około 5min. Ciągle mieszając. Następnie podlewamy winem. Czekamy aż wino odparuje i doprawiamy do smaku.
Żurawina:
Krok 1
Z cukru brązowego na patelni przygotowujemy karmel.
Krok 2
Do karmelu dorzucamy żurawinę suszona, mieszamy a następnie dolewamy wino czerwone i gałązkę tymianku. Redukujemy.
Krok 3
Kiedy wino zredukuje się o połowę doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.
Złożenie Hot-Dog'a:
Krok 1
Bułkę do panini grillujemy od wewnętrznej strony.
Krok 2
Na spód bułki nakładamy ciepły bigos, następnie kładziemy kiełbasę jagnięca, rydze, konfiturę żurawinową i dekorujemy natka pietruszki.