Gofry z boczkiem i miodem lipowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji5

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
170g
Mąka pszenna tortowa ARO
200ml
Mleko
70ml
Woda gazowana
50g
Masło ARO
3szt.
Jajka ARO
5g
Proszek do pieczenia ARO
Sól
100g
Boczek wędzony ARO
20ml
Miód lipowy MC
50g
Kapusta kiszona MC
5g
Kminek

CZas na gotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 2
Masło rozpuszczamy.
Krok 3
Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
Krok 5
Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
Krok 6
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrowincy przez 6-7min.
Krok 7
Boczek wędzony oczyszczamy ze skóry. 
Krok 8
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. 
Krok 9
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek,  prażymy kapustę kiszoną. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i posypujemy kminkiem.