Gofry z boczkiem i miodem lipowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
170g
Mąka pszenna tortowa ARO200ml
Mleko70ml
Woda gazowana50g
Masło ARO3szt.
Jajka ARO5g
Proszek do pieczenia AROSól
100g
Boczek wędzony ARO20ml
Miód lipowy MC50g
Kapusta kiszona MC5g
KminekCZas na gotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 2
Masło rozpuszczamy.
Krok 3
Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
Krok 5
Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
Krok 6
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrowincy przez 6-7min.
Krok 7
Boczek wędzony oczyszczamy ze skóry.
Krok 8
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek z każdej strony do uzyskania brązowego koloru.
Krok 9
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek, prażymy kapustę kiszoną. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i posypujemy kminkiem.