Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,2kg
MC ziemniak sałatkowy 
0,17kg
Udo kurczaka
0,10kg
Aro bukiet warzyw
0,05l
MC śmietanka 30 %
0,02kg
Aro ser twardy tarty
0,01kg
MC szczypiorek
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,02kg
Aro jaja
sól
pieprz
chilli
papryka słodka
papryka wędzona 

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok. 15 min. tak, aby były podgotowane ale nie ugotowane. 
Krok 2
Następnie odcedzamy i kroimy w plasterki.  
Krok 3
Udo z kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski, przekładamy do miseczki i przyprawiamy.
Krok 4
Na patelnie z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojone mięso i smażymy przez ok. 5 min.
Krok 5
Dodajemy warzywa i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3 min. 
Krok 6
Do miski wlewamy jajka i je roztrzepujemy, następnie do jajek dodajemy śmietanę i ser, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Krok 7
Na dnie naczynia do pieczenia układamy około 2/3 ziemniaków. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z warzywami. Na górę układamy pozostałe ziemniaki i zalewamy sosem.
Krok 8
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekamy ok. 40 min. 
Krok 9
Całość podajemy na ciepło z posiekanym szczypiorkiem.