Wegetariański Gyros Bowl

Czas60 min
Poziom trudności średni
Ilość porcji8

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
100g
Ser feta
200g
Jogurt typu greckiego MAKRO Chef
2ząbki
Czosnek obrany MAKRO Chef
1-2szt.
Zielony ogórek, w zależności od wielkości
1mały pęczek
Koperek
4szt.
Czerwona cebula obrana MAKRO Chef
100ml
Ocet z czerwonego wina
100g
Cukier biały
1szt.
Anyż gwiazdka
4szt.
Goździk cały MAKRO Chef
1szt.
Cynamon laska MAKRO Chef
120g
Veggie gyros METRO CHef
1szt.
Sałata rzymska mini
50g
Oliwki mix w ziołach z pestkami MAKRO Chef
1szt.
Jajko L MAKRO Chef
40g
Pomidor koktajlowy tricolore
1szt.
Pita MAKRO Chef
30ml
Olej do smażenia
Sól do smaku

CZas na gotowanie

Tzatziki (8 p.)
Ogórka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na grubym oczku i odciskamy na "chińczyku" lub w ściereczce perforowanej. Ser feta, jogurt i czosnek blendujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy startego ogórka i siekany koperek.
Piklowana czerwona cebula
Cebulę kroimy w cienkie krążki. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami, na koniec dodając ocet z czerwonego wina. Zalewamy cebulę, pozostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy pod przykryciem minimium na 1 dzień.
Dodatkowo
Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy. Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia. Pomidory kroim na połówki. Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części. Vieggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienia i doprawiamy solą. Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centalnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.