Wegetariański Gyros Bowl
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
100g
Ser feta200g
Jogurt typu greckiego MAKRO Chef2ząbki
Czosnek obrany MAKRO Chef1-2szt.
Zielony ogórek, w zależności od wielkości1mały pęczek
Koperek4szt.
Czerwona cebula obrana MAKRO Chef100ml
Ocet z czerwonego wina100g
Cukier biały1szt.
Anyż gwiazdka4szt.
Goździk cały MAKRO Chef1szt.
Cynamon laska MAKRO Chef120g
Veggie gyros METRO CHef1szt.
Sałata rzymska mini50g
Oliwki mix w ziołach z pestkami MAKRO Chef1szt.
Jajko L MAKRO Chef40g
Pomidor koktajlowy tricolore1szt.
Pita MAKRO Chef30ml
Olej do smażeniaSól do smaku
CZas na gotowanie
Tzatziki (8 p.)
Ogórka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na grubym oczku i odciskamy na "chińczyku" lub w ściereczce perforowanej. Ser feta, jogurt i czosnek blendujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy startego ogórka i siekany koperek.
Piklowana czerwona cebula
Cebulę kroimy w cienkie krążki. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami, na koniec dodając ocet z czerwonego wina. Zalewamy cebulę, pozostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy pod przykryciem minimium na 1 dzień.
Dodatkowo
Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy. Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia. Pomidory kroim na połówki. Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części. Vieggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienia i doprawiamy solą. Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centalnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.