Wegetariańska shoarma bowl
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
150g
natka pietruszki (olej pietruszkowy)1l
olej z pestek winogron (olej pietruszkowy)40ml
Olej pietruszkowy5ml
Oliwa chili 5g
Natka pietruszki - liście2g
Oregano liście św. 5g
Kolendra św.1ząbek
Czosnek 1 ząbkaSok z limonki do smaku
Otarta skórka z limonki do smaku
Sól do smaku
30g
Ciecierzyca15ml
Olej pietruszkowy5g
Sezam biały1ząbek
Czosnek METRO Chef20g
Podsuszany pomidor METRO ChefOliwa z wytłoczyn do smażenia ARO
1szt.
Cytryna na sok METRO ChefSól i świeżo mielony pieprz do smaku
120g
Veggie Shoarma METRO Chef (rozmrożony)15g
Majonez wegański 50g
Pomidor koktajlowy kolorowy30g
Ogórek zielony długi60g
Kuleczki ziemniaczane MAKRO Chef300ml
Olej do smażenia15g
Sambal30g
Grillowana papryka czerwona30g
Grillowana czerwona cebula20g
Grillowana cukiniaCZas na gotowanie
Olej pietruszkowy wydajność 0,8 l (27 porcji)
Natkę pietruszki blanszujemy, częściowo osuszamy i jednokrotnie siekamy na kawałki nie większe niż 2 cm.Umieszczamy w blenderze kielichowy i miksujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania temp. 40°C.Przelewamy do naczynia, zabezpieczamy folią w kontakcie i odstawiamy na jeden dzień do lodówki w celu zdekantowania.Cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną.
Dressing ze świeżych ziół (1 porcja)
Wszystkie zioła siekamy z odrobiną oleju dla zachowania smaku i aromatu.Czosnek ścieramy na najdrobniejszym oczku i dodajemy do ziół.Limonkę blanszujemy i osuszamy - ok. 1/6 powierzchni ocieramy do oleju, a następnie wyciskamy sok do smaku.Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą.
Ciecierzyca z podsuszanym pomidorem
Ciecierzycę uprzednio moczymy i gotujemy do miękkości.Sezam prażymy na złoty kolor.Pomidory rozdrabniamy na 2 cm kawałki.Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy krótkimi seriami blenderem ręcznym, ale tylko żeby częściowo rozdrobnić masę.Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Shoarma
Rozdrobnioną paprykę w paski, cukinię i krążki cebuli o grubości 0,5 cm grillujemy.Świeże pomidory kroimy w cząstki, zaś ogórka w grube słupki bez gniazd nasiennych.Majonez mieszamy z pastą sambal.Kulki ziemniaczane smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, po smażeniu oprószamy solą i odsączamy pozostały tłuszcz na ręczniku papierowym.Uprzednio rozmrożone Veggie shoarma podsmażamy do zarumienienia na oleju, doprawiając tylko solą.Wszystkie składniki wkomponowujemy naprzemiennie wedle uznania w misce z niskim rantem, a świeże i grillowane warzywa polewamy dressingiem ze świeżych ziół.