Terina z golonki z pistacjami i picalilli
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,15kg
MC Golonka pieczona0,01kg
MC Pistacje0,02kg
ARO Żelatyna0,01l
ARO Oliwa0,01kg
ARO Mąka Uniwersalna0,01l
MC Ocet winny biały0,01kg
Szalotka0,01kg
MC Czosnek0,01kg
MC Cukier trzcinowy0,01kg
MC Cukinia Cięta0,01kg
MC Kalafiorsól
pieprz czarny młotkowany
gorczyca
kumin
kurkuma
oregano
gałka muszkatołowa
liść laurowy
musztarda w proszku
CZas na gotowanie
Krok 1
Żelatynę namaczamy w 50ml zimnej wody. Mięso z golonki oczyszczamy i zagotowujemy z odrobiną wody, dodajemy żelatynę, pistacje, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę rolujemy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, mąkę oraz ocet i dosypujemy cukru. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 3
Do rondelka z gotującym się sosem wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy je pod przykryciem przez około 5 minut, tak aby zachowały chrupkość. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
Gotową terinę kroimy w grube plastry i podajemy z picalilli.