Spaghetti z pieczonym kalafiorem
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Aro spaghetti0,10kg
Cebula ultra bag0,01kg
Czosnek0,10kg
Aro kalafior0,20kg
MC pulpa pomidorowa0,03kg
MC grana padano0,01kg
MC bazylia świeża0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Imbirsól
pieprz
papryka chilli w proszku
CZas na gotowanie
Krok 1
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 2
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie blanszujemy ok. 1 min. w osolonej wodzie, pozostałej po ugotowaniu makaronu.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Różyczki kalafiora skrapiamy olejem i przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli w proszku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
Krok 4
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kostkę i smażymy w rondelku ok. 5 min. Następnie dodajemy do nich pulpę pomidorową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min. Całość, po zagotowaniu blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 5
Po zblendowaniu sos podgrzewamy i dodajemy do niego makaron oraz upieczony kalafior.
Krok 6
Danie serwujemy z grubo tartym serem grana padano i świeżą bazylią.