Spaghetti z pieczonym kalafiorem

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Aro spaghetti
0,10kg
Cebula ultra bag
0,01kg
Czosnek
0,10kg
Aro kalafior
0,20kg
MC pulpa pomidorowa
0,03kg
MC grana padano
0,01kg
MC bazylia świeża
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Imbir
sól
pieprz
papryka chilli w proszku

CZas na gotowanie

Krok 1
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 
Krok 2
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie blanszujemy ok. 1 min. w osolonej wodzie, pozostałej po ugotowaniu makaronu.  
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Różyczki kalafiora skrapiamy olejem i przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli w proszku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił. 
Krok 4
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kostkę i smażymy w rondelku ok. 5 min. Następnie dodajemy do nich pulpę pomidorową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min. Całość, po zagotowaniu blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 5
Po zblendowaniu sos podgrzewamy i dodajemy do niego makaron oraz upieczony kalafior. 
Krok 6
Danie serwujemy z grubo tartym serem grana padano i świeżą bazylią.