Sandacz z pieca z warzywami i sosem musztardowo-miodowym

GLUTEN FREE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,15kg
Sandacz "białas"
0,15kg
Ziemniaki
0,04l
Aro olej rzepakowy 1 l
0,05kg
Cebula dymka
0,05kg
Marchew
0,05kg
Pietruszka
0,01l
Śmietana 30 % 
0,01kg
Musztarda dijon
0,01kg
Aro miód
0,01kg
Masło 
sól
czarny pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Sandacza oczyszczamy z ości i umieszczamy w solance 10% na 10 min. 
Krok 2
Po upływie 10 min. rybę opłukujemy zimną wodą i suszymy. 
Krok 3
Marchew, pietruszkę i cebulę pokorojone w romby, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min. 
Krok 4
Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. 
Krok 5
Ugotowane ziemniaki tłuczemy w rondelku z masłem i posiekaną dymką. 
Krok 6
Sandacza przekładamy na blaszkę i pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni. 
Krok 7
Śmietanę, musztardę i miód redukujemy o 1/2 do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 8
Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną cebulę dymkę. 
Krok 9
Sandacza serwujemy na pieczonych warzywach z tłuczonymi ziemniakami i sosem musztardowo-miodowym.