Sandacz z pieca z warzywami i sosem musztardowo-miodowym
GLUTEN FREE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,15kg
Sandacz "białas"0,15kg
Ziemniaki0,04l
Aro olej rzepakowy 1 l0,05kg
Cebula dymka0,05kg
Marchew0,05kg
Pietruszka0,01l
Śmietana 30 % 0,01kg
Musztarda dijon0,01kg
Aro miód0,01kg
Masło sól
czarny pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Sandacza oczyszczamy z ości i umieszczamy w solance 10% na 10 min.
Krok 2
Po upływie 10 min. rybę opłukujemy zimną wodą i suszymy.
Krok 3
Marchew, pietruszkę i cebulę pokorojone w romby, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Krok 4
Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Krok 5
Ugotowane ziemniaki tłuczemy w rondelku z masłem i posiekaną dymką.
Krok 6
Sandacza przekładamy na blaszkę i pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni.
Krok 7
Śmietanę, musztardę i miód redukujemy o 1/2 do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 8
Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną cebulę dymkę.
Krok 9
Sandacza serwujemy na pieczonych warzywach z tłuczonymi ziemniakami i sosem musztardowo-miodowym.