Makrela w chińskim sosie

GLUTEN FREE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Makrela patroszona rozmr.
0,15kg
MC mieszanka chińska 2,5 kg
0,05kg
MC mleczko 400 ml kokosowe
0,01kg
MC cytryna 1 kg
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,05kg
Aro pomidory całe 400 g
0,03kg
MC kiełki fasoli mung 1 kg
sól
pieprz
papryka chilli w płatkach
imbir mielony
cukier trzcinowy

CZas na gotowanie

Krok 1
Makrelę oczyszczamy i filetujemy, następnie filet zanurzamy w 2% roztworze solanki na 20 min.
Krok 2
Na patelnię z rozgrzanym olejem wsypujemy mieszankę chińską, całość podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 3
Następnie do smażących się warzyw dodajemy mleko kokosowe i pomidory. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym, solą, pieprzem oraz imbirem i chilli.
Krok 4
Makrelę wyjmujemy z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy pomiędzy warzywa na patelni. Dusimy ok. 5 min. pod przykryciem. 
Krok 5
Gotowe danie podajemy z kiełkami fasoli mung.