Makrela w chińskim sosie
GLUTEN FREE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Makrela patroszona rozmr.0,15kg
MC mieszanka chińska 2,5 kg0,05kg
MC mleczko 400 ml kokosowe0,01kg
MC cytryna 1 kg0,01l
Aro olej rzepakowy0,05kg
Aro pomidory całe 400 g0,03kg
MC kiełki fasoli mung 1 kgsól
pieprz
papryka chilli w płatkach
imbir mielony
cukier trzcinowy
CZas na gotowanie
Krok 1
Makrelę oczyszczamy i filetujemy, następnie filet zanurzamy w 2% roztworze solanki na 20 min.
Krok 2
Na patelnię z rozgrzanym olejem wsypujemy mieszankę chińską, całość podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 3
Następnie do smażących się warzyw dodajemy mleko kokosowe i pomidory. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym, solą, pieprzem oraz imbirem i chilli.
Krok 4
Makrelę wyjmujemy z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy pomiędzy warzywa na patelni. Dusimy ok. 5 min. pod przykryciem.
Krok 5
Gotowe danie podajemy z kiełkami fasoli mung.