Klops z jajkiem i sałatą frezową
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,08kg
RTO karkówka wp b/k 1327 vac0,05kg
Mięso wołowe drobne 80/20 vac0,10kg
Aro jaja z chowu kla. M 10 szt.0,02kg
Bułka kajzerka 30 g0,02kg
Aro masło extra 200 g0,02kg
Cebula szalotka 1 kg0,04kg
Sałata frise myta 300 g0,02kg
Pomidor cherry 500 g0,01kg
MC szczaw 1 szt.0,02kg
Marchew 1 kg0,01l
Monini oliwa bazyliowa 250 mlsól
gałka muszkatułowa
tymianek suszony
czarny pieprz ziarnisty
CZas na gotowanie
Krok 1
Mięso wołowe i wieprzowe oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, następnie mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie, następnie odciskamy i mielimy razem z mięsem.
Krok 2
Cebulę szalotkę siekamy i smażymy do zrumienienia na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 3
Jedno jajko gotujemy na twardo w osolonej wodzie od zawrzenia przez 10 min. Drugie jajko wybijamy do masy mięsnej, dodajemy zrumienioną cebulę przyprawy i całość mieszamy.
Krok 4
Sałatę frezową myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą bazyliową. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce drobnych oczkach.
Krok 5
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy mięsnej, następnie układamy ugotowane jajko na twardo i przykrywamy pozostałą masą mięsną dokładnie ją przyciskając. Górę klopsa smarujemy pędzelkiem zimną wodą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
Krok 6
Foremkę z klopsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min.
Krok 7
Gotowego klopsa podajemy z sałatą frezową, tartą marchewka, pomidorkiem i liśćmi szczawiku.