Klops z jajkiem i sałatą frezową

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,08kg
RTO karkówka wp b/k 1327 vac
0,05kg
Mięso wołowe drobne 80/20 vac
0,10kg
Aro jaja z chowu kla. M 10 szt.
0,02kg
Bułka kajzerka 30 g
0,02kg
Aro masło extra  200 g
0,02kg
Cebula szalotka 1 kg
0,04kg
Sałata frise myta 300 g
0,02kg
Pomidor cherry 500 g
0,01kg
MC szczaw 1 szt.
0,02kg
Marchew 1 kg
0,01l
Monini oliwa bazyliowa 250 ml
sól
gałka muszkatułowa
tymianek suszony
czarny pieprz ziarnisty

CZas na gotowanie

Krok 1
Mięso wołowe i wieprzowe oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, następnie mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie, następnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. 
Krok 2
Cebulę szalotkę siekamy i smażymy do zrumienienia na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 3
Jedno jajko gotujemy na twardo w osolonej wodzie od zawrzenia przez 10 min. Drugie jajko wybijamy do masy mięsnej, dodajemy zrumienioną cebulę przyprawy i całość mieszamy.
Krok 4
Sałatę frezową myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą bazyliową. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce drobnych oczkach.
Krok 5
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy mięsnej, następnie układamy ugotowane jajko na twardo i przykrywamy pozostałą masą mięsną dokładnie ją przyciskając. Górę klopsa smarujemy pędzelkiem zimną wodą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
Krok 6
Foremkę z klopsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min.
Krok 7
Gotowego klopsa podajemy z sałatą frezową, tartą marchewka, pomidorkiem i liśćmi szczawiku.