Kartacze z indykiem z cebulą i pietruszką

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,50kg
Ziemniak 5 kg
0,10kg
Udo indyka b/k,s map
0,15kg
Cebula ultra bag 1
0,03kg
Pietruszka 500 g
0,10l
Aro olej rzepakowy 1 l 
0,05kg
Aro skrobia ziemniaczana 1 kg

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki myjemy i gotujemy 1/3 z nich w mundurkach.
Krok 2
Pozostałe surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce i lekko odciskamy.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki obieramy i mielimy na maszynce na drobnych oczkach, następnie dokładnie mieszamy ze startymi ziemniakami i szczyptą soli. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać mąkę ziemniaczaną.
Krok 4
Obieraną cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Udo z indyka oczyszczamy i mielimy na maszynce z drobnymi oczkami, dodajemy połowę usmażonej cebuli, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 6
Z ciasta ziemniaczanego lepimy placki o grubości ok. 1 cm i układamy na każdym z nich porcję farszu z indyka a całość zlepiamy i formujemy owalne, podłużne kartacze.
Krok 7
Kartacze wrzucamy ostrożnie do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 30 min.
Krok 8
Pamiętaj, aby nie wrzucać zbyt wielu kartaczy na razy żeby się nie rozpadały w trakcie gotowania.
Krok 9
Po ugotowaniu podajemy z posiekaną natką pietruszki i podsmażoną cebulą.