Gulasz z czerwonej soczewicy z pomarańczą

DANIE WEGETARIAŃSKIE, GLUTEN FREE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,10kg
Aro soczewica 5 kg czerwona
0,05kg
Cebula ultra bag
0,01kg
Czosnek
0,05kg
MC ziemniak czerwony 5 kg
0,15kg
MC papryka paski mix  2,5 kg
0,01l
MC sos 1l sojowy
0,20kg
MC pomarańcze na sok valencia 5 kg
0,02l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Pietruszka natka
0,2kg
MC szpinak baby 500 g
sól
pieprz mielony
papryka wędzona
kurkuma
majeranek

CZas na gotowanie

Krok 1
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
Krok 2
Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Pomarańczę obieramy, filetujemy i odstawiamy na bok.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. 
Krok 5
Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 6
Następnie dodajemy odmrożony mix papryk i smażymy przez ok. 3 min. Dodajemy ugotowane ziemniaki i soczewicę. Całość doprawiamy sosem sojowym i zalewamy niewielką ilością wody, następnie dusimy przez ok. 5 min. 
Krok 7
Do gotowego gorącego dania dodajemy liście szpinaku i pomarańczę, a następnie podajemy z posiekaną natką pietruszki.