Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wiosna na talerzu 2014

Wiosna na talerzu 2014 z MAKRO
Prowadząc restaurację warto co pewien czas odświeżać nawet najlepiej skomponowane menu i zaskakiwać klientów wspaniałymi nowymi smakami. Tylko skąd czerpać inspiracje? Podpowiedzi dostarcza sama natura! Nadejście wiosny jest idealnym momentem na zmiany w karcie dań – zaskocz swoich Klientów nową, niezwykle świeżą, paletą smaków!

Poniżej przedstawiamy zestaw produktów, dzięki którym przygotujesz typowo polskie, wiosenne potrawy i przystawki. Doskonale sprawdzają się także w daniach klasycznie wielkanocnych.

Nie zwlekaj! Dodaj wiosnę do menu swojej restauracji!
cebula-boczna


Smak wiosny każdego dnia

Hellmann’s Majonez Do Dekoracji 3l

Hellmann’s Majonez Do Dekoracji 3l w ofercie MAKRO

Hellmann’s Majonez Do Sałatek 5l

Hellmann’s Majonez Do Sałatek 5l w ofercie MAKRO

Knorr 1-2-3- Rosół Z Kury Baza 1kg

Knorr 1-2-3- Rosół Z Kury Baza 1kg w ofercie MAKRO

Knorr Delikat Przyprawa Do Mięsa 0,6kg

Knorr Delikat Przyprawa Do Mięsa 0,6kg w ofercie MAKRO

Knorr Delikat Przyprawa Warzywna 1kg

Knorr Delikat Przyprawa Warzywna 1kg w ofercie MAKRO

Knorr Sos Sałatkowy Ogrodowy 0,7kg

Knorr Sos Sałatkowy Ogrodowy 0,7kg w ofercie MAKRO

Knorr Sos Sałatkowy Koperkowy 0,8kg 

Knorr Sos Sałatkowy Koperkowy 0,8kg w ofercie MAKRO

Knorr Zupa Żurek 1,4kg 

Knorr Zupa Żurek 1,4kg w ofercie MAKRO

Knorr Zupa Krem Z Borowików 1,3kg 

Knorr Zupa Żurek 1,4kg w ofercie MAKRO

Knorr Sos Grzybowy 0,84kg

Knorr Sos Grzybowy 0,84kg w ofercie MAKRO

Knorr Esencja Bulionu Drobiowego 1l

Knorr Esencja Bulionu Drobiowego 1l w ofercie MAKRO

Knorr Esencja Bulionu Warzywnego 1l

Knorr Esencja Bulionu Warzywnego 1l w ofercie MAKRO

Knorr Esencja Bulionu Wołowego 1l

Knorr Esencja Bulionu Wołowego 1l w ofercie MAKRO

Knorr Sos Pieczeniowy 1,4kg

Knorr Sos Pieczeniowy 1,4kg w ofercie MAKRO

Rama Cremefine Profi 31% 1l

Rama Cremefine Profi 31% 1l w ofercie MAKRO

Rama Cremfine Fraiche 24% 1l

Rama Cremfine Fraiche 24% 1l w ofercie MAKRO

Rama Cremefine Profi 15% 1l

Rama Cremefine Profi 15% 1l w ofercie MAKRO


Inspirujące wiosenne przepisy

Żurek z warzywami julienne i krokietem


Przepis na żurek z warzywami julienne i krokietem- MAKRO
Składniki na 10 porcji:
Składniki na krokiety
Żurek Knorr - 0,090 kg
Purée ziemniaczane Knorr - 0,070 kg
Woda - 0,300 l
Woda - 0,250 l
Rosół wołowy lub wywar wędzonkowy - 1,500 l
Mleko - 0,125 l
Rama Culinesse Profi - do smażenia
Mąka krupczatka - 0,050 kg
Marchew - 0,150 kg
Żółtko - 1 szt.
Cukinia - 0,100 kg
Marchew (brunoise) - 0,040 kg
Seler - 0,120 kg
Cukinia (brunoise) - 0,040 kg
Cebula - 0,100 kg

Kiełbasa śląska - 0,250 kg

Chrzan - do smaku

Ocet - do smaku
 
Majeranek Knorr - do smaku
 
Rama Cremefine Profi do zup i sosów 15% - 0,080 l
 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka, a warzywa i kiełbasę – w julienne. Podsmaż na Ramie Culinesse.
  2. Zagotuj rosół lub wywar wędzonkowy, dodaj warzywa.
  3. W małym naczyniu połącz 0,300 l wody z Żurkiem Knorr, całość dokładnie wymieszaj. Otrzymany zakwas dodaj do gotującego się wywaru. Jeśli będzie taka potrzeba – zagęść zawiesiną z mąki i wody. Całość dopraw do smaku i zabiel Ramą 15%.

Przepis na krokiety

  1. Zagotuj 0,250 l wody, odstaw, dodaj mleko oraz Purée Knorr, całość wymieszaj i wystudź
  2. Do purée dodaj żółtko, mąkę krupczatkę oraz warzywa brunoise.
  3. Z masy przygotuj kulki wielkości orzecha i usmaż je w głębokim tłuszczu.
  4. Serwuj z chrustem z pora i krokiete

Polędwiczki wieprzowe sous vide podane na sosie śmietanowym z jabłkiem

Przepis na polędwiczki wieprzowe na sosie śmietanowym - MAKRO
Składniki na 10 porcji:
Sos:
Oczyszczona polędwiczka wieprzowa - 1,6 kg
Sos pieczeniowy Knorr 1,4kg - 0,03 kg
Marynata Premium do wieprzowiny Knorr - 0,01 kg
Woda - 0,3 l
Olej - 0,03 l
Cebula - 0,06 kg
Primerba ogrodowa Knorr - 0,01 kg
Białe wino wytrawne - 0,05 l
Czosnek - 1 duży ząbek
Tymianek świeży - 2 gałązki
Tymianek gruby - 2 gałązki
Jabłka - 0,15 kg

Rama Cremefine Fraiche 24% 1l - 0,15 l
  Sól, pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie:

  1. Z polędwiczki odetnij końce i pokrój ją w walce o wadze 0,150 kg.
  2. Następnie przypraw Marynatą i posmaruj Primerbą wymieszaną z olejem, owiń folią spożywczą, zawiąż końce i zawakumuj.
  3. Gotuj w cyrkulatorze lub w wannie w piecu konwekcyjnym w temperaturze 63ºC przez 70 minut. Wyjmij z pieca i włóż do wody z lodem.
  4. Do gorącej wody dodaj sos pieczeniowy, mieszaj doprowadzając do wrzenia.
  5. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Wlej wino, dodaj tymianek i redukuj do odparowania połowy płynu. Dodaj Ramę Cremefine Fraiche i zagotuj.
  6. Następnie przecedź, dodaj sos pieczeniowy i delikatnie zagotuj.
  7. Jabłka pokrój w julienne, zeszklij na Ramie Culinesse, oprósz majerankiem, dodaj do sosu i lekko zagotuj.
  8. Polędwiczki wyjmij z folii i obsmaż na maśle z oliwą, gałązką tymianku i rozgniecionym ząbkiem czosnku w łupinie.
  9. Polędwiczki podawaj na sosie, najlepiej z gratin ziemniaczanym i warzywami.