Kociołki na całym świecie
Do najbardziej znanych zup wschodnich i zachodnich regionów, które znalazły uznanie poza granicami krajów, w których powstały, są:
Barszcz
Zupa ta jest prawdziwą ucztą dla oczu i podniebienia. Pochodzi z Ukrainy, chociaż od dawna jest stałym elementem kuchni w wielu innych krajach Europy Wschodniej, zwłaszcza w Rosji i w Polsce. Zawdzięcza ona swój intensywny kolor burakom, a jest sycąca dzięki pozostałym składnikom. Zazwyczaj jest to mięso (wołowina, wieprzowina, drób, baranina lub nawet mięso kozie), biała kapusta i inne warzywa, takie jak ziemniaki i marchewka. Można przygotować ją także w wariancie wegetariańskim. Nie ma sztandarowego przepisu na tę tradycyjną zupę, ponieważ na samej Ukrainie jest jej ponad 100 różnych rodzajów! W stolicy Ukrainy Kijowie, popularna jest wersja z baraniną i grzybami. W stolicy Rosji, Moskwie, nie obejdzie się bez pomidorów. Na Litwie dodaje się suszone grzyby. Im dalej na wschód, tym mniej używa się buraków, co skutkuje tym, że zupa ta nie zawsze ma wyraziście czerwony kolor.
W Rosji i na Ukrainie przeważnie wykorzystuje się do barszczu nieukiszone buraki. W zupie jest tyle mięsa i warzyw, że po wbiciu łyżki w zawartość talerza nie ma możliwości, żeby się przewróciła. W Polsce korzysta się z naturalnie kwaśnego smaku kiszonych buraków, a barszcz jest zazwyczaj podawany w wersji klarownej z różnymi dodatkami. Należą do nich zawijane kawałki ciasta wypełnione grzybami, mięsem lub kapustą (uszka). Jako dodatek do zupy podaje się nadziewane krokiety lub roladki drożdżowe (kołaczyki). W wielu krajach dodaje się półtłustą lub chudą śmietanę przed podaniem.
Solanka
Cudownie gęsta, pikantna i dodająca energii, to właśnie rosyjska solanka. Głównym składnikiem solanki może być mięso, ryba lub grzyby. Oprócz tego w zupie jest bardzo dużo warzyw, ale nie jest to danie wegetariańskie, ponieważ przygotowuje się ją z użyciem bulionu mięsnego. Wspólną cechą wszystkich jej rodzajów jest wykorzystanie kiszonych lub konserwowych warzyw, takich jak ogórki (wraz z sokiem z kiszenia), kapusta czy grzyby, które nadają jej kwaśny smak. Składniki w postaci stałej są smażone na wysokim ogniu, a potem marnowane w powstałym sosie. Smaku dodają zioła, przyprawy, odrobina kwaśnej śmietany i sok z cytryny lub skórka z cytryny.
Minestrone
Do wykonania tego klasycznego, włoskiego dania potrzebna jest ogromna ilość różnych sezonowych warzyw. Pancetta (suszony boczek) jest gotowana razem z warzywami, czosnkiem i parmezanem. To te składniki odpowiadają za intensywny smak tej zupy. Zimą minestrone jest gęsta od warzyw, które gotuje się aż osiągną kremową konsystencję. Z kolei latem przybiera ona formę płynu wypełnionego bardziej jędrnymi kawałkami warzyw. Oprócz różnic wynikających z pory roku są też różne regionalne odmiany tej zupy, np. z dodatkiem ryżu, makaronu lub grzanek z ciabatty, które sprawiają, że jest jeszcze bardziej sycąca. W Genui boczek podmienia się na cukinię i pesto, w rezultacie czego uzyskuje się minestrone alla genovese. W Mediolanie minestrone spożywa się z fasolą i ziemniakami pokrojonymi w kawałki, a w Neapolu stosuje się ser provolone zamiast parmezanu.
Chińska zupa gulaszowa
W każdym z regionalnych odłamów kuchni chińskiej zupy stanowią ważny element każdego posiłku. Zupa ryżowa jest często podawana na śniadanie. Zupy gulaszowe przygotowuje się z różnych rodzajów warzyw, mięsa (najczęściej wieprzowiny) lub ryb oraz z typowo chińskich składników, takich jak pak choi, kapusta chińska, bataty, imbir, chili, olej sezamowy, kolendra i sos sojowy. Pozostałe nuty smakowe zawdzięcza się dodatkom typowym dla kuchni azjatyckiej, takim jak trawa cytrynowa czy mleko kokosowe.
Indyjska zupa soczewicowa (dal)
Wegetariańska zupa pełna warzyw — to właśnie indyjska zupa soczewicowa. Rośliny strączkowe są szczególnie ważnymi składnikami kuchni indyjskiej. Dzięki wykorzystaniu czerwonej soczewicy ta gęsta zupa cieszy oczy pięknymi, żywymi kolorami, co zawdzięcza także dodatkowi curry i marchwi. Koper włoski sprawia, że rośliny strączkowe stają się łatwiej strawne, a przyprawy, takie jak kmin rzymski, imbir, czosnek, nasiona kolendry i chili nadają potrawie typowo indyjskiego smaku.