Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa ze słodkiej papryki

Nie musimy grillować wyłącznie mięsa! Grillowane warzywa mają swój urok, a jako przystawka stanowią idealne rozpoczęcie przyjęcia z grillem. Kolorowe i chrupkie warzywa zapewniają miłośnikom grillowania bogactwo możliwości wypróbowania nowych pomysłów.

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 45 min.

Zupa ze słodkiej papryki
Składniki
 
6 słodkich papryk czerwonych lub żółtych
1 łyżeczka lekko słodkiej papryki w proszku
2 szalotki 
Szczypta cukru
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
1 l bulionu warzywnego
Sól
2 gałązki rozmarynu i tymianku
Pieprz

Przygotowanie

krok 1
Grilluj słodkie papryki bezpośrednio na ruszcie, aż zmiękną, a ich skóra poczernieje. W międzyczasie obierz szalotki oraz czosnek i pokrój wszystko na małe kawałki.
krok 2
Razem z bulionem i ziołami umieść je w odpowiednim naczyniu na grillu, by nie ostygły. Zdejmij skórkę ze słodkich papryk małym nożem.
krok 3
Następnie przepołów papryki i usuń z nich gniazda nasienne, używając łyżki. Pokrój drobno miąższ owoców i dokładnie zblenduj go razem z bulionem.
krok 4
Ponownie podgrzej zupę na ruszcie, dodaj paprykę w proszku, sól i pieprz. 
krok 5
Wzmocnij smak odrobiną oliwy z oliwek.