Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa z dyni

Zupa z dyni
Rozgrzewa w chłodne dni i smakuje jak marzenie - zupa z dyni to świetny wybór dla wielbicieli zdrowych i szybkich rozwiązań.

Zupa z dyni

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Dynia – 2-3 kg
  • Marchew – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Por – 1 szt.
  • Rozmaryn – 10 g
  • Chilli – 1 szt.
  • Kolendra – 10 g
  • Seler naciowy – 5 łodyg
  • Masło – 50 g
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Sól, pieprz

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Poziom trudności: łatwe

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
krok 2
Krok 2: Dodajemy czosnek, rozmaryn, sól, pieprz. Polewamy olejem (około 40 ml).
krok 3
Krok 3: Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 40 minut.

krok 4
Krok 4: Cebulę, marchew, selera naciowego (jedną łodygę zostawiamy na koniec do dressingu), pora, czosnek łączymy. Dolewamy olej (ok. 10 ml) i 250 ml wody. Dusimy w garnku ok. 25 minut na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.

krok 5
Krok 5: Na koniec przygotowujemy dressing, w tym celu siekamy drobno selera naciowego, chilli i kolendrę, zalewamy oliwą.

krok 6
Krok 6: Następnie do garnka wrzucamy upieczoną dynię i całość blendujemy.
krok 7
Krok 7: Serwujemy.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!