Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pikantna zupa z białą czekoladą



Pikantna zupa z białą czekoladą - MAKRO Inspiracje

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min.


Składniki:

  • 3 szalotki
  • 2 banany
  • 3 liście limonki kaffir
  • 200 g białej czekolady
  • 1 limonka
  • 1 szczypta soli 
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 mały korzeń imbiru
  • 1,2 l bulionu z kurczaka
  • szczypta mielonych goździków
  • liście kolendry
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Szalotkę i chilli posiekać drobno. Obrać banany i pokroić je na duże kawałki, obrać i zetrzeć imbir. Dusić szalotki razem z chilli na małej ilości oleju, aż będą szkliste. Następnie dodać banany, szczyptę soli, liście limonki kaffir oraz imbir i podlać wszystko bulionem z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Rozgnieść dokładnie i przetrzeć przez sitko. Odgrzać zupę, dodać pokrojoną czekoladę, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Zupy nie należy doprowadzać kolejny raz do wrzenia. Dodać trochę soku z limonki do smaku i podać z liśćmi kolendry.