Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa Nic

Słodki i puszysty wyrób cukierniczy z białek, znany jako beza, może być wykorzystany w licznych, niezwykle atrakcyjnych formach.


Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 40 minut

Zupa Nic - MAKRO Inspiracje
 Składniki:
6 białek
200 g cukru
70 g cukru pudru
1,5 l mleka
1 laska wanilii


 Do podania i dekoracji:
5 łyżek cukru
Krem waniliowy

Przygotowanie

Zupa nic - krok 1
Zacznij ubijać białka. Dodawaj stopniowo cukier, następnie cukier puder.

Zupa nic - krok 2
Ubijaj, aż białka staną się sztywne. Rozetnij i wyłuskaj laskę wanilii.

Zupa nic - krok 3
Dodaj miąższ do mleka. Zagotuj i odstaw.

Zupa nic - krok 4
Korzystając z dwóch łyżek, nabieraj duże porcje ubitego białka i kładź na 1 minutę najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na mleku, żeby się ugotowały (mleko nie może wrzeć!).

Zupa nic - krok 5
Dekoracja: powoli skarmelizuj cukier w garnku.

Zupa nic - krok 6
Korzystając z łyżki, stwórz wzory z karmelu na papierze do pieczenia. Pozostaw do wystygnięcia.

Zupa nic - krok 7
Ułóż ugotowane białka na kremie waniliowym...
Zupa nic - krok 8
... i udekoruj karmelem.