Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa krem z estragonem

Szczupak zyskał wyjątkowe uznanie smakoszy, ponieważ jego mięso posiada wszystkie cechy za które cenione w rybach: jest delikatne, ma jasny kolor, niską zawartość tłuszczu, może być przygotowywane na wiele sposobów i jest po prostu smaczne.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 40 minut.

zupa-krem-ze-szczupaka-top-460x290
Składniki:   
2 pęczki estragonu
1 łyżka masła
700 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina
1 cebula, pokrojona w kostkę
250 ml śmietany
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
2-3 gałązki rozmarynu                   
1 marchew, pokrojona w kostkę
Sól
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
Pieprz
200 g selera, pokrojonego w kostkę     
 

Nasza rada:

Nasza rada: zioła utrzyj dopiero tuż przed podaniem ich w gorącej zupie, ponieważ w przeciwnym wypadku stracą swój kolor i aromat.

Przygotowanie

zupa-krem-ze-szczupaka-1-220x160
Pokrojoną cebulę zeszklij na roztopionym maśle. Dodaj pokrojone warzywa i jabłko, a także rozmaryn. Podlej wszystko białym winem.
zupa-krem-ze-szczupaka-2-220x160
Następnie wlej bulion. Dodaj tylko łodygi estragonu i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.
zupa-krem-ze-szczupaka-3-220x160
Dodaj śmietanę oraz liście estragonu i wszystko dokładnie utrzyj.
zupa-krem-ze-szczupaka-4-220x160
Przetrzyj zupę przez grube sito. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i podawaj z kluskami ze szczupaka.