Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa Dyniowe latte macchiato


Zupa Dyniowe latte macchiato

Porcji: 6 / Przygotowanie: ok. 50 min

 Składniki  
 2 dynie Hokkaido (ok. 1,5 kg) 1,5 l bulionu warzywnego 
 3 cebule  sól, pieprz
 1 mały korzeń imbiru  sok z połówki cytryny
 1 strączek papryczki chili  1 szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
 30 g masła  550 ml śmietany kremówki
 60 ml białego octu winnego  300 ml mleka
 375 ml białego wina  

Przygotowanie

Cebule i dynie pokroić w grubą kostkę. Roztopić masło na patelni i poddusić warzywa z imbirem i strączkiem chili. Następnie podlać je białym winem i dodać bulion. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Następnie wlać śmietanę i doprowadzić na krótko do wrzenia. Całość zmiksować blenderem na gładkie purée i przetrzeć przez sito. Na koniec dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ocet i sok z cytryny do smaku.

Tuż przed podaniem delikatnie podgrzać mleko, spienić i dodać do dyniowego purée. Udekorować według upodobania i podawać jako dyniowe latte macchiato.