Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa cebulowa - znak rozpoznawczy kultury paryskiego bistro

Zupa cebulowa, choć na początku była daniem biednego człowieka, już dawno znalazła swą drogę do wyrafinowanych kuchni. Najbardziej znaną wersją jest ta francuska: nieodłączna część paryskiej kultury bistro, i dowód na to, że kuchnia francuska nie zawsze musi być wyniosła i ozdobna, może być prosta i domowa.


Zupa cebulowa - MAKRO Inspiracje

Skąd wzięła się zupa cebulowa?

Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia tego dania. Najciekawsza mówi o tym, jak pewnego razu król Ludwik XV powróciwszy głodnym z polowania, w kuchni znalazł jedynie cebule, chleb, masło oraz szampana. Składniki pierwszej zupy cebulowej.

Jednak bardziej prawdopodobne wydaje się, że danie to powstało w biednych dzielnicach Paryża,  jako łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne, ciepłe i wartościowe, z tanich i zawsze dostępnych składników. Zupa à l’oignon stała się szybko przysmakiem sprzedawców, kupców oraz turystów kręcących się wokół słynnych hal targowych w samym sercu francuskiej stolicy. Stamtąd, danie to znalazło swą drogę na karty menu całego świata, na których jest popularne zarówno jako starter ale także niewielkie danie.

Serwowanie

Oczywiście, zupę cebulową można serwować w zwyczajnym głębokim talerzu lub w tradycyjny francuski sposób w specjalnej misce zwanej tête de lion (z franc. głowa lwa). Wyjątkowo ozdobną, a przy tym smaczną opcją jest użycie małego bochenka chleba (mrożone bochenki na zupy dostępne są w wybranych halach MAKRO).

Zupa cebulowa na świecie

W innych regionach i krajach istnieje wiele różnych rodzajów zupy cebulowej, które powstały niezależnie od wersji paryskiej. W Alzacji do zupy dodaje się żółtko jaja, na południu Francji pomidory. W Niemczech oraz Rosji dodaje się śmietany. We Włoszech zupę tą przygotowuje się na mleku i winie. Wersja arabska zawiera pomidory, paprykę oraz miętę.

Mały poradnik

Rodzaj cebuli nie jest kluczowy. Możesz użyć takiej, jaką aktualnie posiadasz. Podstawową zasadą jest jednak to, że im mniejsze i ciemniejsze cebule, tym intensywniejszy jest ich smak.

zupa cebulowa
zupa cebulowa

Przepisy kulinarne

Paryska zupa cebulowa