Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zupa Grzybowa - borowikowe cappucino

Zupa borowikowe cappuccino

Dla: 6 osób/ Czas przygotowania: około 30 minut.

Składniki   
300 g świeżych borowików szlachetnych 350 ml mleka
20 g suszonych, zmielonych borowików Oliwa
2 szalotki Sól, pieprz
750 ml wywaru drobiowego Kilka gałązek tymianku
350 ml śmietany  

Przygotowanie

Oczyścić borowiki i drobno je pokroić. Szalotki pokroić w kostkę, zbrązowić na oliwie a następnie dodać grzyby. Zdjąć listki tymianku z gałązek i dodać do grzybów i szalotek. Wlać wywar i pozostawić na 5 minut. Dodać śmietanę i znów doprowadzić do wrzenia. Zmiksować zupę używając blendera ręcznego, a następnie przecedzić przez drobne sitko. Dodać soli i pieprzu do smaku. Do zrobienia piany, dodać do mleka kilka listków tymianku i odrobinę soli, po czym podgrzać i ubić na pianę.
Napełnić szklanki zupą i uzupełnić pianą z mleka. Udekorować całość kilkoma listkami tymianku i szczyptą mielonych grzybów.