Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Żółte warzywne curry z mango i tuńczykiem

Kokos wymaga wysiłku - począwszy od zebrania go z drzewa aż do momentu wykorzystania go do celów kulinarnych. Ale wystarczy go rozłupać, aby uzyskać bazę dla wielu kulinarnych kreacji, od drinków po azjatyckie dania głównie i desery.


Źółte warzywne curry z tuńczykiem - przepisy MAKRO

Liczba porcji: 12 / Czas przygotowania: ok 40 minut.

 Składniki:
900 g świeżego tuńczyka
3 dojrzałe mango
150 g zielonej fasolki
3 papryki
4 dymki
9 łodyg selera
6 liści papeda
750 ml mleka kokosowego (niesłodzonego)
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1,5 papryczki chili
3 łyżki sosu rybnego
Tłuszcz kokosowy
Sos sojowy Sól, pieprz

Przygotowanie

Rozpuść odrobinę tłuszczu kokosowego w woku, podsmaż razem z pastą curry i papryczką chili. Dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Umyj warzywa i pokrój je na małe kawałki. Dodaj seler, fasolkę i paprykę i duś wszystko przez 5 minut. Obierz i pokrój drobno mango. Dodaj je do curry razem z dymkami. Poczekaj, aż całość się zagotuje, po czym dodaj do smaku sos rybny i sos sojowy. Wykrój 12 równych steków z tuńczyka, przypraw je odrobiną soli i pieprzu. Podsmaż je krótko z obu stron na gorącej patelni i podawaj razem z curry.

Rada:

Curry nabierze egzotycznego wyglądu, jeśli podasz je w skorupce kokosa.