Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ziołowe kiełbasy do smażenia

Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku: na całym świecie kiełbasy są klasycznym grillowym daniem, warto więc poświęcić nieco czasu na poznanie ich regionalnych odmian, których wygląd jest tak samo zróżnicowany, jak pochodzenie.

Sztuk: 15-20 / Czas przygotowania: około 75 minut.

 

MI-kielbasy-ziolowe-przepis
 Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
500 g łaty wołowej
500 g boczku wieprzowego
50 g soli
3 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki ziaren ziela angielskiego
1 łyżka ziaren jałowca
1 łyżka kminku
3 cebule
2 ząbki czosnku
Zioła kuchenne do smaku, np. pietruszka, tymianek, majeranek, bazylia

Wskazówka

Surowych kiełbas nie da się przechowywać. Jeśli nie będą ugrillowane w dniu, kiedy zostały zrobione, można je ugotować przez około 10 minut, zależnie od ich grubości, w wodzie o temperaturze pomiędzy 70 a  80°C, a następnie przechowywać w lodówce przez około trzy dni.

Przygotowanie
Mięso do kiełbasy:

MI-kielbasy-ziolowe-1
MI-kielbasy-ziolowe-2
MI-kielbasy-ziolowe-3
MI-kielbasy-ziolowe-4

Pokroić mięso i boczek na duże kawałki.


Boczek musi być surowy - solony lub wędzony się nie nadaje.



Uprażyć przyprawy na patelni,


... następnie utrzeć je w moździerzu.


MI-kielbasy-ziolowe-5
MI-kielbasy-ziolowe-6
MI-kielbasy-ziolowe-7
MI-kielbasy-ziolowe-8

Świeże zioła dodadzą smaku i koloru. Usunąć łodygi, a liście grubo posiekać.


Dodać do mięsa cebulę i czosnek, drobno pokrojone i uprzednio zeszklone na patelni z odrobiną oliwy.


Przyprawić składniki solą...


... i dokładnie wymieszać.


Przygotowanie kiełbasy:

MI-kielbasy-ziolowe-9
MI-kielbasy-ziolowe-10
MI-kielbasy-ziolowe-11
MI-kielbasy-ziolowe-12

Skóra dostępna jest solona lub w solance. W obu przypadkach musi być umyta w wodzie i - jeśli to konieczne - rozplątana.


Zmielić przyprawioną mięsną mieszankę. Dla osiągnięcia grubszych kawałków mięso można posiekać, dla drobniejszego zmielenia można użyć krajalnicy.



By sprawdzić, czy mięso jest dobrze doprawione, należy uformować bitkę i usmażyć ją na patelni. Jeśli to konieczne, doprawić lub dołożyć tłuszczu w postaci boczku.


Nałożyć skórę na dyszę maszyny do robienia kiełbasy – ostrożnie, by jej nie uszkodzić.


MI-kielbasy-ziolowe-13
MI-kielbasy-ziolowe-14
MI-kielbasy-ziolowe-15
MI-kielbasy-ziolowe-16

Można rozpocząć robienie kiełbasy: włożyć mięso do maszynki i ostrożnie napełnić nim skórę.


Ważne, by napełnić skórę nie pozostawiając pęcherzyków powietrza, a także by kiełbasa była równej grubości.


Pozostaje tylko związać kiełbasy. Należy złapać kiełbasę w odpowiedniej długości obiema rękami, ścisnąć końce i skręcić je. To zamknie kiełbasę, która może następnie zostać odcięta w miejscach związania.

Kiełbasy są już gotowe do grillowania!