Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Żeberka po chińsku

Kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana, zaskakuje tysiącami potraw przygotowywanych na setki unikalnych sposobów. Ryż, dużo warzyw, mało tłuszczu i bardzo bogata paleta sosów i past sprawiają, że chińskie potrawy zyskują na popularności w Polsce. Przedstawiamy Wam przepis na żeberka po chińsku, łatwą w przygotowaniu i bardzo smaczną potrawę kuchni chińskiej.

chiny-top-1-460x250
Składniki:   
1 kg żeberek wieprzowych ryż jaśminowy do podania
1 l bulionu drobiowego olej do smażenia
250 g powideł śliwkowych  

Marynata:  
3 łyżki miodu 4 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki marynaty. Żeberka kroimy na sztuki z jedną kostką, wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na trzy godziny. W woku rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka około 5-6 minut z każdej strony. Do garnka wlewamy pozostałą po marynowani  żeberek marynatę, dodajemy bulion oraz powidła i całość podgrzewamy, aż powidła się rozpuszczą. Do sosu wkładamy żeberka i dusimy około godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Serwujemy z ryżem jaśminowym.