Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin

Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin
Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin to doskonały pomysł na umilenie wieczornego wieczoru. Nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu i zasmakuje każdemu.

Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Ziemniaki – 2 kg
  • Por – 1 szt.
  • Śmietana 36 % – 0,5 l
  • Mleko – 0,5 l
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Gałka muszkatołowa – 10 g
  • Masło – 100 g
  • Łosoś wędzony 150 - 200 g
  • Sól – 10 g
  • Pieprz – 5 g


Czas przygotowania: 3 godziny

Poziom trudności: łatwe

Wydrukuj przepis »

krok 1
Krok 1: Por i czosnek dusimy przez 5 minut na maśle.

krok 2
Krok 2: Dodajemy śmietanę i lekko redukujemy.
krok 3
Krok 3: Ziemniaki obieramy, tniemy na cienkie talarki i zatapiamy w mleku.
krok 4
Krok 4: W naczynku żaroodpornym układamy ziemniaki z niewielką ilością łososia.
krok 5
Krok 5: Zamiennie przelewamy śmietaną z porem.

krok 6
Krok 6: Jeśli okazuje się, że jest za mało śmietany, dodajemy mleka, w którym moczyły się ziemniaki.
krok 7
Krok 7: Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny.
krok 8
Krok 8: Serwujemy.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!