Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii
Inspirowana słoneczną Grecją zapiekanka z cukinii to strzał w dziesiątkę na rodzinną kolację i nie tylko. Daj się ponieść letnim smakom.

Zapiekanka z cukinii z sosem pomidorowym

Potrzebne składniki:

  • mozzarella
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kg pomidorów
  • 1,5-2 kg cukinii
  • 50 g bazylii
  • 100 g pomidorków cherry
  • sól, pieprz
Czas przygotowania: 2 godziny

Poziom trudności: średni

Wydrukuj przepis »

Przygotowanie

krok 1
Krok 1: Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego, który będzie naszym nośnikiem smaku. Obieramy, tniemy 2 ząbki czosnku i 1 cebulę.  Dodajemy szczyptą soli i pieprzu. Podlewamy oliwą – 10 ml. Dusimy przez 10 minut na średnim ogniu. Blanszujemy pomidory przez 1 minutę, hartujemy, obieramy. Kroimy w nieregularna kostkę. Dodajemy pomidory do duszonych warzyw. Gotujemy przez kolejne 20 minut na wolnym ogniu, tak aby pomidory rozpadły się. Po wyłączeniu gazu dodajemy bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem.

krok 2
Krok 2: Cukinie tniemy w długie plastry, solimy i pieprzymy, obsmażamy na patelni  na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony i odkładamy do przestygnięcia.
Ścieramy ser mozarella na grubej tarce.
krok 3
Krok 3: Składamy naszą zapiekankę  zaczynając od sosu pomidorowego, cukinii i sera.
Staramy się wykonać 3 – 4 warstwy, kończąc obfitą ilością sera.
krok 4
Krok 4: Pieczemy w temperaturze 160 – 180 stopni przez 40 - 50 minut. 
krok 5
Krok 5: Pomidorki cherry i pozostały czosnek smażymy na słabym ogniu przez 6-10 minut i wykorzystujemy jako dekorację.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!