Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Zapiekane ostrygi z pianką z szampana

Ostrygami możemy się delektować nie tylko na surowo. Można też je wzbogacić dodatkami — w połączeniu z innymi starannie dobranymi składnikami te owoce morza mogą posłużyć do stworzenia prawdziwego małego dzieła sztuki. Sprawdź nasz przepis na zapiekane ostrygi z pianką z szampana.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 30 minut

Zapiekane ostrygi z pianką z szampana
Składniki:
 
18 ostryg
75 ml szampana blanc de blancs
1 cytryna
75 g masła
100 g pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewka, por, korzeń pietruszki)
4 łodygi koperku
3 żółtka
pieprz

Nasza wskazówka:

Należy umieścić ostrygi na podłożu z soli, żeby zapobiec ich przewracaniu się.

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Otwieramy ostrygi,wyjmujemy z nich mięso, oczyszczamy je i przycinamy. Wlewamy wodę z ostryg dogarnka przez sitko (jeśli potrzeba, można dodać trochę osolonej wody) i blanszujemy w niej ostrygi przez ok. 2 minuty.
przygotowanie (2)
Następnie blanszujemy pokrojone warzywa dbając o to, żeby pozostały jędrne. Zachowujemy ok. 100 ml wody z blanszowania i mieszamy w niej masło. Doprawiamy pieprzem, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny.
przygotowanie (3)
Pianka z szampana: ubijamy żółtka jajek z szampanem do osiągnięcia kremowej konsystencji.
przygotowanie (4)
Umieszczamy ostrygi i sos maślany w miseczce i przykrywamy je odrobiną pokrojonych warzyw. Pokrywamy wszystko pianką z szampana i zapiekamy w wysokiej temperaturze przez ok. 5 minut aż kolor zmieni się na złotożółty.

Rada szefa kuchni!
Ze względu na to, że ostrygi są spożywane lub przygotowywane, kiedy są żywe, muszą być bardzo świeże. W przypadku robienia zakupów z wyprzedzeniem pod kątem uroczystego posiłku można przechowywać ostrygi w lodówce przez kilka dni. Należy je w tym celu ułożyć wypukłą stroną do dołu i nakryć wilgotną ściereczką. Nie należy ich przechowywać w wodzie, ponieważ jeśli jedna z ostryg umrze, może skazić pozostałe.
rada-szefa-kuchni-300x120

Jak prawidłowo otwierać ostrygi

  1. Do otwierania ostryg potrzebny jest mocny nóż do ostryg i rękawiczka chroniąca przed skaleczeniami.
  2. Należy najpierw stanowczo złapać ostrygę, skierowując jej wypukłą stronę do dołu i wsunąć nóż w łączenie skorupki.
  3. Potem trzeba przeciąć to łączenie i przesunąć nóż wzdłuż górnej krawędzi skorupki.
  4. Następnie należy podnieść górną, płaską część skorupki, odciąć mięso nożem i pozbyć się tej części skorupki.
  5. Przed zjedzeniem ostrygi jej mięso należy odciągnąć od dolnej skorupki za pomocą widelca.
Jak prawidłowo otwierać ostrygi