Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wypiekanie chleba

Ciemny lub jasny, chrupiący lub mięciutki, o aromatycznym zapachu, świeżo wyjęty z pieca - domowy chleb zachwyca przy każdej okazji. Mimo to wielu szefów kuchni unika pieczenia chleba jak ognia - wszak są kucharzami, a nie piekarzami. Tymczasem przygotowanie domowego chleba nie powinno być wyzwaniem dla żadnego łasucha ani miłośnika kuchennego eksperymentowania. Ponadto przy pieczeniu chleba nie raz można wykazać się pomysłowością i kreatywnością, co z pewnością docenią nasi goście.

Bogactwo wyrobów chleba

Wypiekanie chleba

Środki spulchniające (lub ich brak)

W zasadzie, istnieją dwa podstawowe rodzaje chleba: chleb pieczony z substancjami spulchniającymi lub bez nich. Przy czym chleby tej pierwszej kategorii dzielą się na dalsze podkategorie, zależnie od rodzaju użytego spulchniacza:
  • Ciasto z zawartością drożdży wykorzystuje się do przygotowywania różnych odmian białego chleba czyli chleba robionego na bazie mąki pszennej): od francuskich bagietek, przez włoską ciabattę, aż po chleb tostowy.
  • Jeżeli chleb musi być upieczony szybko można, zamiast drożdży użyć proszku do pieczenia; takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane chociażby przy produkcji bułek.
  • Najczęściej spotykanym typem chleba jest chleb wypiekany na zakwasie, z racji tego, iż może być robiony na bazie niemal każdego rodzaju mąki, czyli przede wszystkim: mąki żytniej, owsianej i pszennej, następnie: jęczmiennej, orkiszowej, z niedojrzałych ziaren orkiszu, także kukurydzianej, gryczanej, amarantusowej, a nawet mąki ryżowej i z komosy ryżowej. Dla chętnych: można bez przeszkód mieszać różne typy mąki i rozmiar ziaren.

Zakwas chlebowy domowej roboty

Zakwas chlebowy można kupić w sklepie, ale można również przygotować go samemu. Nie jest to skomplikowane, ale wymaga nieco cierpliwości. Na wstępie mąkę (zazwyczaj żytnią bądź pszenną) mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie musimy odczekać kilka dni, do momentu, gdy mieszanina nie zacznie wydzielać lekko kwaskowego zapachu (zapach nie powinien być piekący). Będzie to oznaczało, że bakterie z mąki i z powietrza są aktywne, a ciasto jest gotowe do dalszej obróbki. 

Doprawianie wedle upodobań

Do zakwasu chlebowego dodajemy ponownie mąkę i wodę, nieco soli i cukru, a także inne składniki, zgodnie z naszymi preferencjami. Przy wypiekaniu chleba nie ma miejsca na nudę: dzięki dostępności różnorodnych składników mamy nieograniczone możliwości wymyślania coraz to nowych rodzajów chleba. Oto kilka pomysłów:
  1. suszone pomidory i oliwki nadadzą chlebowi śródziemnomorskiego charakteru.
  2. siekana lub prażona cebulka sprawi, że chleb będzie pożywny, papryczka chilli doda mu pikantności.
  3. wyjątkowo intensywny smak, uzyskamy dodając przypraw takich jak kminek, owoce kopru włoskiego lub anyżek.
  4. sezam, ziarna dyni, siemię lniane lub nasiona słonecznika są zdrowe i wzbogacają smak.
  5. migdały i różne orzechy, np. włoskie lub laskowe, mimo, że wysokokaloryczne, również mogą być ciekawym dodatkiem.
  6. miód i syrop klonowy sprawią, że wypiek będzie słodki.
  7. suszone owoce, takie jak śliwki, jabłka, morele, figi, gruszki lub daktyle nadają się przy tworzeniu kompozycji owocowych.
  8. świeże przyprawy, jak np. pietruszka, koperek, szczypiorek, trybula lub koniczyna też mogą być dodane do naszego wypieku.

Dla doskonałych rezultatów - test na pukanie

Przed rozpoczęciem pieczenia, ciasto należy odstawić do wyrośnięcia. Następnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230-250 st. C, a później obniżamy na średni poziom grzania. Uchroni to chleb przed pękaniem. Niektórzy zalecają, aby do piekarnika, w którym pieczemy ciasto, wstawić naczynie z wodą - dzięki temu ciasto wyrośnie wyjątkowo ładnie. Jeżeli nie jesteśmy pewni, jak długo należy trzymać chleb w piekarniku, możemy przeprowadzić prosty test: delikatnie stukamy w spód chleba - jeżeli dźwięk brzmi pusto, oznacza to, że chleb jest gotowy. Ciasta nie należy wyjmować z piekarnika natychmiast - lepiej jest najpierw wyłączyć grzanie i pozwolić chlebowi ostygnąć w środku.

Praktyczne wskazówki przy pieczeniu chleba:

  • składniki, z których robimy ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową
  • żeby ciasto wyrosło, potrzebuje ciepła. Można je przykryć i postawić w ciepłym miejscu (np. na grzejniku) lub wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 - 50 st. C
  • przed użyciem mąkę należy zawsze przesiać - dzięki temu lepiej wymiesza się z płynami, a my unikniemy grudek w cieście
  • jeżeli chcemy, aby chleb miał wyjątkowo chrupiącą skórkę, powinniśmy przed pieczeniem posmarować wierzch ciasta niewielką ilością mleka.
Bogactwo wyrobów chleba
chleb na zakwasie
 Czy wiesz, że...?
Dzięki zastosowaniu zakwasu chlebowego, wypieki są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dzieje się tak, ponieważ zakwas fermentuje. W czasie fermentacji wydziela się dwutlenek węgla, taki sam, jaki znaleźć można w musującej wodzie mineralnej. Ponadto chleby na zakwasie są bardzo aromatyczne, zachowują świeżość dłużej niż chleby robione z innego ciasta, a poza tym sprzyjają procesowi trawienia.

Przepisy i techniki kulinarne