Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wołowe consommé


wolowe-consomme-przepis-00

Ilość: 3 litry / Czas przygotowania: około 5 godzin + czas potrzebny na schłodzenie

Składniki na wywar:
1,5 kg kości wołowych 750 g mięsa wołowego 
2 hiszpańskie cebule Pół główki czosnku
1 łyżeczka soli Szczypta cukru
150 g marchewki 150 g selera
Pół pora 2 pieczarki
2 liście laurowe 6 goździków
1 łyżka stołowa niezmielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki
6 litrów zimnej wody  
Składniki na mieszankę do klarowania:
1 kg chudej wołowiny
200 g selera
Pół pora 4 białka jaj
150 g marchewki Sól

Przygotowanie

Wołowe consommé - przygotowanie krok 1
Aby zrobić wywar umieść kości wołowe w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180°C na około 20 minut.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 2
Przekrój cebulę na pół, i dobrze usmaż na patelni. Cebula powinna przylegać do patelni w miejscu przekrojenia.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 3
Umieść kości i mięso wołowe w połowie przygotowanej wody oraz wstaw je do gotowania. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje i zbierz szumowiny. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 4
Pokrój warzywa na kawałki wielkości orzechów włoskich i dodaj je do wywaru.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 5
Dolej zimnej wody i dodaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu bez pokrywki przez około 2 godziny, co chwilę zbierając z powierzchni gromadzącą się piankę.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 6
Wyciągnij mięso, przecedź wywar przez sito i poczekaj aż ostygnie.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 7
Przemiel w maszynce do mielenia mięso i warzywa do klarowania.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 8
Lekko ubij białka jaj, dodaj je do mielonego mięsa i warzyw i dokładnie wszystko wymieszaj.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 9
Dodaj powstałą mieszankę do klarowania do wywaru i dokładnie wymieszaj. Zaczekaj, aż wszystko się zagotuje.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 10
Od czasu do czasu delikatnie zeskrobuj dno garnka, aby zapobiec przypalaniu się.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 11
Co jakich czas zbieraj pojawiające się szumowiny.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 12
Następnie przecedź consommé przez kawałek tkaniny. Zagotuj wywar jeszcze raz i dodaj sól i pieprz dla smaku.

Wołowe consommé - przygotowanie krok 13
Podawaj z dodatkami, np. z pulpecikami ze szpiku kostnego.