Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Właściwe nalewanie piwa pszenicznego

Nalewanie piwa pszenicznego z butelki jest sztuką samą w sobie. Po pierwsze, piwo to zwykle mocno się pieni, a po drugie, na dnie butelki znajduje się osad drożdżowy, który również musi się znaleźć w szklance. 

Oto, jak należy to zrobić:

technika nalewania piwa (1)
Tuż przed nalaniem piwa należy wypłukać szklankę w bardzo zimnej wodzie. Zapobiegnie to nadmiernemu powstawaniu piany.
technika nalewania piwa (2)
Szklankę i butelkę należy trzymać pod kątem, aby piwo było wlewane do szklanki niemal horyzontalnie. 
technika nalewania piwa (3)
Przed wlaniem ostatniego łyka piwa do szklanki, należy ją odstawić i albo wstrząsnąć albo zakołysać butelką, aby osad drożdżowy z dna uwolnił się. 
technika nalewania piwa (4)
Następnie wlać resztę piwa do szklanki.