Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wieprzowina w sosie piwnym

Cechą charakterystyczną kuchni niemieckiej są dania mięsne. Pyszne niemieckie golonki, pieczenie wołowe, potrawy z drobiu są znane i cenione na całym świecie. Wiele ciekawych potraw możemy skosztować wyłącznie w określonych rejonach Niemiec. Częstym dodatkiem do niemieckich dań jest piwo, którego nie trzeba reklamować. Najlepsze mięso w połączeniu z sosem piwnym, to specjalność niemieckiej kuchni. Poznaj przepis na wieprzowinę w sosie piwnym.

niemcy-top-460x280
Składniki na 3-4 porcje:
 
1kg karkówki 
0,5 l jasnego piwa
drobno pokrojona marchewka, pietruszka oraz połówka selera
4 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej 
łyżka octu winnego
3-4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka lubczyku
łyżeczka rozmarynu 
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, przekładamy do garnka i zalewamy piwem. Dodajemy pokrojone w szatkownicy warzywa oraz przecier i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjmujemy, odstawiamy, aby odpoczęło i kroimy w plastry. Sos przecedzamy przez sito, dodajemy mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i gotujemy aż zgęstnieje, mieszając cały czas. Pod koniec gotowania dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pokrojone mięso wkładamy do sosu i chwilę razem gotujemy. Serwujemy ze smażonymi lub tłuczonymi ziemniakami.