Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wermiszele

Wermiszele są specjalnością kuchni szwajcarskiej. Aby je zrobić, purée kasztanowe łączy się z cukrem, wanilią, masłem i wiśniówką, uzyskując w ten sposób gęstą masę, która przechodzi przez wyciskacz, aby uzyskać długie nitki wyglądające jak makaron.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania około 45 minut.

wermiszele
 Składniki:  
 600 g głęboko mrożonych kasztanów jadalnych  60 g cukru
 450 ml mleka  1 płatek wanilii
 60 ml wody  40 ml wiśniówki

Przygotowanie:

Gotuj kasztany w mleku przez około 15 minut, do momentu, aż można je będzie łatwo rozgnieść. Następnie zrób z nich purée i pozostaw do ochłodzenia. Gotuj wodę razem z cukrem i laską wanilii tak, aby powstał syrop, wyciągnij laskę wanilii i dodaj do kasztanowego purée. Mieszaj wszystko razem z wiśniówką, do momentu, aż mieszanka będzie miała strukturę możliwą do rozsmarowania . Podawaj ją wyciśniętą za pomocą wyciskacza do wermiszeli albo rękawa dekorującego z perforowaną nasadką.

Ważne

Świeże kasztany gotują się około 45 minut, zanim będą miękkie.

Nasza rada:

Podawaj z bezą i bitą śmietaną.