Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wędzona ryba

Wędzona ryba smakuje wyjątkowo. Może być podawana w wielu kombinacjach, w formie przekąsek, jako dodatek do sałatki i zupy, a także jako wyrafinowane danie główne. Lekkie wędzenie zapewnia nie tylko wspaniały smak, ale też sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne i soczyste.
Wędzona ryba - MAKRO Inspiracje

Intrygujący aromat

wędzenie - metoda konserwacji produktów spożywczych
Rada
Dobrze uwędzoną rybę można poznać po nieuszkodzonej, lekko błyszczącej skórce oraz po kolorze. Mięso powinno być jędrne i soczyste. Powinno lekko smakować dymem i być słonawe, ale za to nie powinno mieć mocnego rybnego posmaku.

 

ryby wędzone - delikatne kęsy
Wędzenie to metoda konserwująca produkty spożywcze, która wyostrza ich smak. Można wędzić ryby w całości, filetowane, świeże i mrożone. Do przygotowywania w ten sposób najbardziej nadają się tłuste gatunki ryb. Najczęściej wędzi się łososia (szczególnie łososia dzikiego), węgorza, pstrąga, makrelę i śledzia. Tego ostatniego zwykle nie pozbawia się wnętrzności przed wędzeniem.

Ryby zazwyczaj wędzi się na gorąco. Oznacza to, że pozostają one w dymie o temperaturze 60°C przez kilka godzin. Konkretny czas wędzenia zależy od rodzaju ryby i jej wielkości. Można też wędzić ryby na zimno. W takim wypadku ryby uprzednio mocno się soli (posypuje solą lub zanurza w solance), a następnie umieszcza w zimnym dymie o temperaturze około 20°C na kilka dni. Ryby wędzone na gorąco mają wyraźny dymny smak, natomiast te wędzone na zimno zachowują więcej swojego naturalnego smaku i mają lekko dymny posmak. W obu metodach ważny jest dobór drewna użytego do wędzenia, ponieważ wpływa to na smak i kolor wędzonej ryby, który oscyluje pomiędzy złotożółtym i brązowym. Najczęściej wykorzystuje się do wędzenia drewno bukowe. Wióry do wędzenia często posypuje się przyprawami, na przykład owocami jałowca.

Ciepła lub zimna

Wędzone ryby polecane są każdemu, kto przygotowuje wyjątkowe menu i chce stworzyć bufet dla gości lub zaserwować zwykłe przekąski na przyjęciu. Są smaczne i bardzo ładnie się prezentują. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, bo wędzone ryby są od razu gotowe do spożycia i nadają się doskonale do dań na szybko. Można je podać na zimno w temperaturze pokojowej lub podgrzać. Nie powinno się serwować mocno schłodzonych wędzonych ryb, dlatego też należy wyjąć je z lodówki na około 20 minut przed podaniem.

Delikatne kęsy

Wędzone ryby otwierają przed kucharzami wiele możliwości, mogą występować w roli przystawki, dania głównego lub przekąski. Są również doskonałym dodatkiem, którego można użyć do dekoracji zup i gulaszów. Połączenia wędzonej ryby z ziemniakami  na przykład w zupie ziemniaczanej, cieście ziemniaczanym i nadziewanych ziemniakach z pieca, a także z makaronem, smakują wyśmienicie. Lekko wędzone ryby doskonale podkręcą także smak chrupiącej sałaty i jajecznicy. Wędzone rybne pralinki wyglądają wyjątkowo dekoracyjnie. Wędzona ryba może być podana zarówno w kawałkach, jak i jako tatar, mus i krem.

Czy wiesz, że…?
Wędzone ryby można długo przechowywać, ponieważ dym zawiera substancje, które powstrzymują rozwój bakterii. Temperatura nie odgrywa tutaj kluczowej roli: ryby wędzone na zimno tak naprawdę można przechowywać dłużej (przez około dwa tygodnie) niż ryby wędzone na gorąco (kilka dni). UWAGA: należy je przechowywać w chłodnym miejscu!

Kupując ryby, podobnie zresztą jak w przypadku wszystkich innych produktów żywnościowych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, czy są one świeże. Tylko takie artykuły spożywcze są bezpieczne dla naszego organizmu i pozwalają na przygotowywanie apetycznych potraw, gwarantujących pełnię doznań kulinarnych oraz zapewniających wszystkie wartości odżywcze. Ocenienie świeżości ryby nie jest trudne.

Sprawdź jak ocenić świeżość ryb

Przepisy kulinarne