Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Warzywna lasagne z grzybami


Warzywna lasagne z grzybami

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 120 minut

Składniki na płaty lasagne:  
 200 g semoliny (kaszki makaronowej) 2 łyżki oliwy z oliwek 
 2 jaja  
  • Można też użyć gotowych płatów makaronowych.

 

Grzybowy sos boloński:   
 50 g suszonych grzybów  4 gałązki tymianku 
 500 g świeżych pieczarek  1 łyżka koncentratu pomidorowego
 2 marchewki  200 ml białego wina
 2 łodygi selera naciowego  800 ml pomidorów z puszki
 1 cebula  sól
 2 ząbki czosnku  pieprz
 2 liście laurowe  cukier
 1 gałązka rozmarynu  


Rekomendacja wina

Z powyższym wegetariańskim daniem dobrze komponuje się średnio mocne białe wino o ostrym lub korzennym posmaku i delikatnym bukiecie, np. Gavi di Gavi z Piedmontu, Chardonnay z Friuli lub Bianco di Custoza z Lombardii.
krok 1
Ugnieć wszystkie składniki na ciasto i odłóż na około 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i pokrój na płaty. Płaty obgotuj w dużej ilości osolonej wody. Aby przygotować sos grzybowy, namocz suche grzyby w 500 ml wody. Odciśnij płyn z grzybów i odłóż go na później. Umyj świeże pieczarki i zmiksuj je z suszonymi grzybami.
krok 2
Marchew i cebulę obierz, a seler dokładnie umyj. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Podsmaż grzyby na odrobinie oliwy z oliwek na dużym ogniu, tak aby uzyskały jasnobrązowy kolor.
krok 3
Do grzybów dodaj cebulę i warzywa, smażąc jeszcze wszystko przez krótki czas. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
krok 4
Dodaj liście laurowe. Wsyp drobno posiekany rozmaryn i tymianek i wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy i szczyptę cukru. Gotuj jeszcze wszystko przez krótką chwilę.
krok 5
Wlej białe wino i płyn z grzybów, a następnie dodaj pomidory z puszki. Dopraw całość solą i pieprzem i duś na średnim ogniu jeszcze przez 30 minut.
krok 6
Aby przygotować sos beszamelowy, rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj przesianą mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
krok 7
Ułóż wszystkie składniki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od sosu bolońskiego, a kończąc na sosie beszamelowym.
krok 8
Zetrzyj parmezan, a mozzarellę porwij na małe kawałki. Posyp wierzch lasagne serami.
krok 9
Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C (górna i dolna grzałka) przez około 45 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.