Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Warzywa korzeniowe - smak i wartości odżywcze

To gwiazdy zimowej kuchni: buraki, marchewki i salsefia. Są bardzo popularne wśród kucharzy, ponieważ da się je wykorzystać na tak wiele sposobów, a do tego dostarczają wielu cennych witamin, minerałów oraz błonnika w chłodne zimowe miesiące.

Warzywa korzeniowe - smak i wartości odżywcze

warzywa korzeniowe - rzepa

Rzepa

Duża i okrągła oraz wyjątkowo niskokaloryczna. Jej biały lub żółty miąższ przypomina nieco w smaku kapustę i jak większość warzyw korzeniowych może być duszona, lub tam gdzie menu wymaga odrobiny delikatności, podana na surowo jako sałatka.
warzywa korzeniowe - pasternak

Pasternak

Jego słodkawy smak przywodzący na myśl cytrynę sprawia, że to podłużne i białe warzywo korzeniowe to tani i wszechstronny specjał w potrawkach, jako zupa lub purée. Czemu nie spróbować podania zapiekanego purée z pasternaku z jadalnymi kasztanami i truflami z Périgord?
warzywa korzeniowe - salsefia

Salsefia

To już nie „szparagi biednych”, ale prawdziwie wszechstronny element kuchni. Atrakcyjny jako dodatek do wołowiny lub wieprzowiny, utarty na surowo w sałatkach, jako zapiekanka, w potrawkach jarzynowych lub smażony w cieście na głębokim tłuszczu.
warzywa korzeniowe - marchew

Marchew

Marchew może być używana w kuchni na wiele sposobów. Jako element pieczonych warzyw lub w zupach, jest niezastąpiona; glazurowana w cukrze i odrobinie soli staje się smakowitym dodatkiem o świeżym, wiosennym wyglądzie.
warzywa korzeniowe - burak

Burak

Czy to starty na surowo lub gotowany i krojony na plasterki, czy też w barszczu lub jako dodatek, burak zawsze smakuje najlepiej gdy jego słodycz połączy się z odrobiną ostrości, pod postacią np. chrzanu. Najlepsi kucharze lubią zawijać buraki w sianie i piec je w cieście soli.

Przepisy kulinarne