Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Warstwowe ciasto ze słodkich ziemniaków

To ciasto jest oryginalną alternatywą podania ziemniaków jako dodatku do dania głównego.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 120 minut

Warstwowe ciasto ze słodkich ziemniaków
Składniki
 
600 g słodkich ziemniaków
300 g crème fraîche
600 g ziemniaków mącznych
Sól, pieprz
200 g miękkiego masła
Gałka muszkatołowa
15 jaj
 

 

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i pozostawić, by odparowały. Dokładnie ugnieść.
przygotowanie (2)
Oddzielić jaja i ubić masło na pianę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać ubite masło z żółtkami do ziemniaków i wymieszać z crème fraîche. Ubić białka z szczyptą soli i dodać do mieszanki ziemniaczanej. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
przygotowanie (3)
Wlać cienką warstwę ciasta ziemniaczanego na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, a następnie zapiec w piekarniku w wysokiej temperaturze z funkcją grill, aż będzie złotożółte. 
przygotowanie (4)
Następnie rozlać kolejną warstwę ciasta na tę już upieczoną i ponownie zapiec. W ten sposób wykorzystać całą masę. Wyjąć warstwowe ciasto, i pokroić do podania.