Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Waniliowa panna cotta


Waniliowa panna cotta - MAKRO Inspiracje

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas przygotowania: około 40 min + chłodzenie


Składniki
 1 l śmietany
 100 g cukru
 1 ½ laski wanilii
 7 plasterków białej żelatyny


Rada:
Ten przepis można urozmaicić na wiele sposobów za pomocą czekolady, syropów owocowych, likierów albo innych dodatków takich jak na przykład mięta.

waniliowa panna cotta (krok 1)
Wlej śmietanę do rondla.
waniliowa panna cotta (krok 2)
Rozetnij laski wanilii wzdłuż ich długości i wyskrob ziarenka.
waniliowa panna cotta (krok 3)
Dodaj rozcięte laski oraz ziarenka do śmietany.
waniliowa panna cotta (krok 4)
Wsyp do rondla cukier.
waniliowa panna cotta (krok 5)
Zagotuj całość, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz ogień, tak, aby całość delikatnie wrzała, i cały czas mieszaj.
waniliowa panna cotta (krok 6)
W między czasie przełóż plasterki żelatyny do miski z zimną wodą i pozostaw je tam na 5 minut, aby zmiękły.
waniliowa panna cotta (krok 7)
Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij dokładnie żelatynę z wody.
waniliowa panna cotta (krok 8)
Włóż ją do gorącej śmietany i mieszaj póki się dokładnie nie roztopi.
waniliowa panna cotta (krok 9)
Przelej całość przez cedzak.
waniliowa panna cotta (krok 10)
Następnie rozlej wszystko do schłodzonych wcześniej szklanek lub foremek, przykryj je i pozostaw w lodówce na minimum trzy godziny (albo najlepiej na całą noc).
waniliowa panna cotta (krok 11)
Aby podać schłodzony już deser, włóż foremki na chwilę do ciepłej wody i ostrożnie objedź krawędzie nożem.
waniliowa panna cotta (krok 12)
Przełóż panna cottę na przygotowane talerze.