Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wanilia

Deser bez wanilii? Niemożliwe! To właśnie wyjątkowy smak tej wartościowej przyprawy nadaje złocistożółty kolor naszym delikatnym przysmakom. Rozsądnie użyte i niepoddane wcześniejszej obróbce strąki dostarczają kucharzom i miłośnikom jedzenia mnóstwa przyjemności.

Źródło rozkoszy w barwie żółtej

wanilia

Już Aztekowie bardzo dawno temu lubili przyprawiać swoje napoje czekoladowe pyszną wanilią.

Nie ma co się dziwić, ponieważ każdy jeden strąk zawiera prawie 130 substancji aromatycznych. Strąki, których długość osiąga do 30 cm, rosną na pnączach i uprawiane są na plantacjach. Po żniwach poddawane są fermentacji i suszeniu, a następnie są hermetycznie pakowane w trakcie złożonego procesu. W efekcie otrzymujemy czarne strąki o charakterystycznym wyśmienitym smaku wanilii.

Dziś do najważniejszych obszarów hodowli tej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej przyprawy zaliczamy Madagaskar i wyspę Reunion, znaną wcześniej jako Île de Bourbon. Z tej wyspy pochodzi także wanilia bourbon, która charakteryzuje się intensywnym harmonijnym aromatem i jest wysoko ceniona w Europie. Słodszy i delikatniejszy smak ma wanilia meksykańska, którą preferuje się w Stanach Zjednoczonych. Wanilia z Tahiti ma kwiatowe aromaty i jest szeroko wykorzystywana w produkcji perfum, tak samo jak wanilia indonezyjska ze swoim lekko dymnym zapachem.

Wyśmienita na wskroś

Miąższ waniliowy ze środka strąka wykorzystywany jest w wielu wyrobach cukierniczych. By go wydobyć, strąki należy pokroić wzdłuż. Podczas obróbki miąższ rozpuszcza się na małe czarne plamki, typowe dla strąków wanilii. Niemniej jednak największa część wspaniałego aromatu zawarta jest w samych strąkach. Gdy ugotujemy je z mlekiem lub śmietaną, wyjątkowy smak wanilii przedostanie się do płynu. Po wypłukaniu i osuszeniu strąki nadają się do ponownego użycia.

Tradycyjnie wanilię wykorzystuje się do nadania smaku głównie czekoladzie, napojom mlecznym i najbardziej różnorodnym deserom: dodawana jest do puddingów śmietankowych, jogurtów, kremów, twarogów, wypieków i oczywiście lodów. Jednak to nie wanilia odpowiada za żółty kolor kojarzony z deserami o tym charakterystycznym smaku. W wielu słodkich daniach, do których zaliczamy między innymi sos waniliowy, kolor pochodzi od dużej zawartości żółtek z jajek. Wanilia to czysta przyjemność na zimno lub na ciepło, z owocami, w lodach, cieście, puddingach czekoladowych, musach i innych przysmakach.
waniliowy-puding

PORADA SZEFA KUCHNI!

Jeśli chcesz zrobić własny cukier waniliowy, po prostu umieść cukier i strąk wanilii w słoiku hermetycznym i pozostaw na kilka tygodni.

Nawiasem mówiąc, strąki wanilii zawsze należy przechowywać w słoikach hermetycznych, tak aby nie wyschły i nie nasiąknęły aromatami innych produktów.

CZY WIESZ?

We współczesnej sztuce kulinarnej wanilia stosowana jest również do przyprawiania niesłodkich dań. Wzbogaca ona sosy i dodatki do mięs, a także wykwintne oleje sałatkowe. Pełni funkcję przyprawy do warzyw, od delikatnych szparagów, po sycące purée ziemniaczane. Pasuje także do ryb i owoców morza.
Warto poeksperymentować!

Przepisy kulinarne

Sos waniliowy