Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Usuwanie skóry z soli

krok 1
Rybę kładziemy na powierzchni roboczej jaśniejszą stroną do dołu. Ostrożnie umieszczamy ostrze noża pod skórą przy płetwie ogonowej.
krok 2
Delikatnie zdejmujemy skórę.
krok 3
Następnie jednym energicznym pociągnięciem...
krok 4
ściągamy skórę w kierunku głowy.

Nasze rady:

  • Niektórzy kucharze wykonują tę czynność odwrotnie – najpierw odcinają rybie głowę, a potem ściągają skórę w kierunku płetwy ogonowej. Jaśniejsza skóra na spodzie – w zależności od przepisu i metody przygotowania - może być zdejmowana na obydwa sposoby lub pozostawiana po uprzednim usunięciu łusek. To ostatnie rozwiązanie jest rekomendowane zwłaszcza w przypadku młodych, małych soli, których skóra nie jest aż tak twarda i chropowata jak u starszych osobników.
  • Skóra będzie łatwiej schodzić, jeśli ogon ryby zanurzymy najpierw we wrzącej wodzie.