Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Uniwersalne mieszanki przypraw

Oczywiście, każdy może stworzyć swoją własną mieszankę przypraw. Składniki mielimy, siekamy albo rozgniatamy, a później łączymy. Możesz ich użyć jako suchej mieszanki przypraw, którą użyjesz do natarcia mięsa przed gotowaniem. Możesz dodać ją podczas gotowania albo nawet zaraz przed podaniem. Możesz także zrobić z tej mieszanki marynatę (do mięs albo ryb). Przedstawiamy trzy propozycje szefów kuchni MAKRO:


Mieszanka przypraw do mięs

Mieszanka przypraw do mięs
W tej propozycji zadaniem szefa kuchni jest wprowadzenie odrobiny pikanterii, która sprawi, że dania mięsne staną się ostre i smaczne.

Składniki:
 
10 g soli
5 g ziela angielskiego
10 g pieprzu
5 g chilli
10 g łagodnie słodka papryka
5 g nasion gorczycy


Można także dodać czosnek, rozmaryn, oregano i tymianek.



Mieszanka przypraw do ryb

Mieszanka przypraw do ryb
Ta przyprawa do ryb zapewnia świeżość i przyjemną kwaskowatość.

Składniki:
 
10 g soli morskiej
3 g kminku
10 g kopru włoskiego
3 g białego sezamu
10 g nasion kolendry
3 g czarnego sezamu
5 g pieprzu
2 g płatków chilli

Można także dodać trawy cytrynowej, imbiru, estragonu, koperku i natki pietruszki.



Mieszanka przypraw do warzyw

Mieszanka przypraw do warzyw
Warzywa, nieważne, czym przyprawione, prawie zawsze wychodzą na tym dobrze; bez przypraw z reguły są mdłe.

Składniki:
 
15 g soli
5 g papryki
10 g czarnego pieprzu
3 g pieprzu cayenne
5 g gałki muszkatołowej
5 g cukru

Można dodać czosnek, cebulę i różnego rodzaju zioła.