Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Udziec jagnięcy w skórce ziołowej

Wspaniale pachnie i rozpływa się w ustach – nic dziwnego, że jest wychwalana przez smakoszy. Delikatna jagnięcina bez wątpienia znajduje się w czołówce wiosennych dań.

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 6 godzin.

Udziec jagnięcy w skórce ziołowej
Składniki:
 
2,2 kg udźca jagnięcego (1,5 kg bez kości) 
1 papryka habanero
1 marchew 
Odrobina musztardy
½ pora
Sól, pieprz
500 ml czerwonego wina 
Nasiona kopru włoskiego
4 ząbki czosnku 
Tymianek, rozmaryn

Skórka:
 
250 g białego chleba
1 pęczek ziół
(szczypior, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn)
1 ząbek czosnku
3-5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

krok 1
Opraw udziec jagnięcy. Pokrój warzywa na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
krok 2
Przypraw mięso solą, pieprzem i koprem włoskim, a następnie obsmaż je.
krok 3
Dodaj warzywa i podpiecz je razem z mięsem. Polej czerwonym winem i umieść wszystko w naczyniu do pieczenia.
krok 4
Na udźcu połóż zioła, zgniecione ząbki czosnku, paprykę i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek.
krok 5
Następnie piecz udziec w piekarniku przez około 5 godzin w temperaturze 80°C. By przygotować skórkę, pokrój w kostkę biały chleb.
krok 6
Pokrój zioła na duże kawałki i zmieszaj je w rozdrabniaczu razem z czosnkiem, kostkami chleba i niewielką ilością oliwy z oliwek, tak aby uzyskać sypką panierkę
krok 7
Delikatnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Jak tylko jagnięcina będzie gotowa, pokryj ją cienką warstwą musztardy i obtocz w panierce.
krok 8
Podkreśl smak skórką cytrynową i krótko zapiekaj wszystko w piekarniku w najwyższej temperaturze.

Polecamy

mrozona-jagniecina-220-200

Udziec jagnięcy bez kości

  • kraj poch. Nowa Zelandia
  • opak. ok. 0,5 kg

Jeśli kupiłeś udziec z kością, zobacz jak w prosty sposób ją usunąć

Jak usunąć kość z udźca - porada wideo