Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tuńczyk marynowany surowy

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb. W kuchniach na całym świecie przygotowuje się go na wiele sposobów: w formie steku pokrojonego w kostkę, smażonego, grillowanego, pieczonego, czy na surowo. Rodzajów tuńczyka jest mnóstwo. Niektóre okazy potrafią urosnąć do długości czterech i pół metra i ważyć nawet 700 kilogramów. Ich jędrne, dość tłuste mięso jest szczególnie soczyste i ma pełny, orzechowy smak. Surowe ma barwę żywej czerwieni, która blednie w trakcie obróbki termicznej.


Liczba porcji: 6 / Czas gotowania: ok. 20 minut + czas na schłodzenie

Tunczyk marynowany surowy - MAKRO Inspiracje
 Składniki:
750 g tuńczyka
30 g przyprawy pięć smaków
15 g sezamu, czarnego i białego
curry
skórka z jednej cytryny
estragon, koperek, pietruszka, kolendra
pieprz
sól

Przygotowanie

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 1
Usuń wszystkie ścięgna z tuńczyka i pokrój go w paski o średnicy ok. 3 cm.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 2
Wymieszaj i zmiel przyprawy za pomocą moździerza.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 3
Posiekaj drobno zioła i wymieszaj.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 4
Przypraw tuńczyka solą i pieprzem i obtocz w przygotowanej mieszance przypraw.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 5
Posyp odrobiną curry i startą skórką z cytryny.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 6
Ostrożnie obsmaż kawałki ryby na odrobinie oleju.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 7
Przełóż je na posiekane zioła.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 8
Zakryj całość folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tuńczyk marynowany surowy - przygotowanie krok 9
Podawaj pokrojone w cienkie plastry.